UE – gata sa plateasca pentru tranzitul rusilor spre Kaliningrad Rusii inca mai vizeaza intrarea fara viza in spatiul Schengen

Comisia Europeana ar putea sa-si reconsidere pozitia fata de enclava rusa Kaliningrad, identificând noi cai pentru o solutionare mai flexibila a tranzitului de persoane spre si dinspre Kaliningrad, a declarat, ieri, reprezentantul Comisiei Europene la Moscova, într-un interviu acordat postului de radio Eho Moskvî.

„Uniunea Europeana este dispusa sa coopereze cu Rusia pentru ameliorarea situatiei legate de enclava Kaliningrad, sustinând-o atât tehnic, cât si financiar”, a mentionat demnitarul european.
Pe de alta parte, un membru al Comisiei Dumei de Stat pentru politica regionala, Vladimir Râjkov, considera ca timpul când s-ar fi putut rezolva problema tranzitarii fara vize de catre cetatenii Rusiei spre si dinspre Kaliningrad a trecut irevocabil. „Negocierile cu Lituania, Polonia si Bruxelles practic s-au finalizat. Polonia si Lituania si-au asumat angajamente pe plan juridic privind controlul granitelor externe ale UE, fiind greu sa se mai schimbe ceva pentru a ajunge la situatia de acum doi ani, când se mai putea evoca problema tranzitului fara viza”, a subliniat acesta într-o declaratie pentru agentia RIA Novosti.
La Moscova se mai spera, totusi, ca vizele vor putea fi evitate, un semnal încurajator în acest sens venind din partea presedintelui Frantei, Jacques Chirac, care, într-o declaratie facuta în cadrul întâlnirii cu omologul sau rus, Vladimir Putin, vineri, la Soci, s-a pronuntat împotriva vizelor. Numai ca presedintele francez nu a facut nici o promisiune concreta în privinta solutionarii chestiunii Kaliningradrului, remarca RIA Novosti.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.