UE ia în calcul un post de comisar european pentru Apărare

Uniunea Europeană ia în calcul înființarea unui post de comisar european pentru Apărare şi o direcţie generală pentru gestionarea fondurilor alocate acestui domeniu, anunță „France Presse”.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a dezvăluit recent că „în cadrul instituţiilor au loc reflecţii cu privire la crearea unei direcţii generale responsabile cu probleme de securitate şi apărare”.

Mai multe surse instituţionale au confirmat că „au fost identificate mijloacele pentru crearea unei Direcţii Generale de Apărare, în subordinea unui comisar, dacă viitorului preşedinte al Executivului european îi va fi încredinţat un mandat în acest sens”.

În viitorul buget multianual al UE, pentru cofinanţarea proiectelor industriale pe perioada 2021-2027, va fi constituit un Fond european pentru apărare (FED), dotat cu 13 miliarde de euro.

Potrivit Comisiei Europene, FED va promova o bază industrială de apărare inovatoare și competitivă și va contribui la autonomia strategică a UE.

Franţa, Germania, Italia şi Spania au lansat deja proiecte comune de avioane de luptă şi drone, „pentru a nu mai depinde de capacităţile aliatului american”, a menţionat ministrul francez. „Nu se pune problema să întoarcem spatele NATO”, a asigurat, totuși, Parly, dar a precizat că va fi nevoie de crearea unui post de comisar pentru apărare.

În schimb, în est, aceste finanţări ar urma să servească la modernizarea unei industrii militare îmbătrânite, într-un spirit de complementaritate cu SUA, notează AFP.

Guvernele europene rămân reticente la ideea de a-şi delega către Comisia Europeană una din competenţele suverane.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.