UE, indulgentă cu risipa apei în ferme
Curtea de Conturi a Uniunii Europene a condamnat politicile slabe și prost aplicate ale Uniunii în legătură cu „permisul gratuit oferit fermierilor pentru a abuza de abuzul utilizarea apei”, făcând publice, în același timp, critici și date teribile în legătură cu programul de subvenționare agricolă al UE.
Fermierii sunt consumatori majori de apă dulce, agricultura reprezentând un sfert din totalul captării apei din UE. Pe lângă cantitate, sectorul afectează și calitatea apei, în principal din poluarea cu îngrășăminte și pesticide.
„Impactul agriculturii asupra resurselor de apă este major și incontestabil. Sprijinul Uniunii pentru agricultură nu este aliniat cu obiectivele privind apa, politicile comunitare, în forma lor actual, neputând garanta că fermierii folosesc apa în mod durabil.
Concret, în ansamblu, UE a finanțat ferme și proiecte care subminează utilizarea durabilă a apei”, punctează Joëlle Elvinger, auditorul responsabil de raport.
Directiva-cadru privind apa datează din anul 2000 și a introdus politici referitoare la utilizarea durabilă a apei, inclusiv o cerință ca statele membre să adopte principiul „poluatorul plătește”.
Dar punerea în aplicare a acestei directive a întârziat enorm, prin prea multe scutiri, iar politica agricolă comună nu a urmărit transpunerea în realitate a legării plăților de practici mai ecologice și finanțarea unei infrastructuri de irigații mai eficiente.
„În teorie, apa este destul de bine protejată în UE. Dar, în practică, este o poveste foarte diferită. Politica Uniunii în legătură cu apa este ca o găleată plină de găuri”, adaugă Elvinger .
Nici viitoarea reformă a politicii agricole comune nu a stârnit optimismul auditorilor, pentru că „mingea este în terenul statelor”, atrage atenția Elvinger.