UE şi consolidarea dimensiunii urbane a politicii regionale

Peste două treimi dintre europeni trăiesc în orașe, dând tonul tendinței la nivel mondial și subliniind necesitatea de a plasa dezvoltarea urbană în centrul dezbaterilor politice europene. Dimensiunea urbană reprezintă, la ora actuală, un element esențial al politicii de coeziune reformate a UE și se preconizează că 50% din investițiile din cadrul Fondului european de dezvoltare regională pentru perioada 2014-2020 vor fi făcute în orașe și în zonele urbane.
În zilele de 17 și 18 februarie, comisarul european pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, va reuni actorii-cheie implicați în elaborarea politicilor menite să facă orașele europene „mai inteligente”, „mai verzi” și „mai favorabile incluziunii”. Forumul „Orașele de mâine: investind în Europa” are ca scop încurajarea unei dezbateri la nivel european privind modalitatea de a consolida dimensiunea urbană a procesului de elaborare a politicilor UE și de a spori recunoașterea importanței rolului jucat de orașe în implementarea politicilor stabilite la toate nivelurile de guvernanță.
Se preconizează că primarii unui număr de 16 capitale* din statele membre se vor alătura apelurilor lansate
pentru a găsi soluții mai eficiente la provocările urbane incluse într-o agendă urbană a UE. Programul ONU pentru Așezări Umane (UN-Habitat) va fi un jucător important din perspectiva acestei agende deoarece exportul unui model urban al UE este considerat a fi o modalitate eficientă de a aborda provocările la nivel mondial.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.