UE și SUA, listă comună de sancțiuni în Belarus

Statele Unite ale Americii au dat asigurări că vor anunţa în câteva zile noi sancţiuni împotriva unor entităţi şi oficiali din Belarus, în coordonare cu Uniunea Europeană (UE), informează AFP şi Reuters.

Ar trebui ca în următoarele câteva zile să putem elabora lista adiţională de sancţiuni pe care le vom impune în paralel cu cele adoptate de UE”, a declarat numărul doi al Departamentului de Stat american, Stephen Biegun.

Biegun, care vorbea cu jurnalişti prin telefon, a estimat că Moscova îşi asumă un mare risc susţinând reprimarea unei importante mişcări populare de contestare a realegerii preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Dacă Kremlinul va continua pe această cale, el riscă să vadă poporul belarus, care nu are nimic împotriva Rusiei, ridicându-se contra Moscovei„, a spus numărul doi al diplomaţiei americane.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko se va deplasa în Rusia, pentru a discuta cu liderul Vladimir Putin.

În acest sens, Biegun şi-a exprimat speranţa că Moscova va manifesta îngrijorare în legătură cu reprimarea brutală a protestelor din Belarus, adăugând: „În final, noi sperăm că mesajul care va fi transmis de Moscova Minskului este acela că un conducător trebuie să respecte voinţa poporului său”.

Ipoteza unor noi sancţiuni a fost deja evocată marţi de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care s-a declarat „profund îngrijorat de informaţiile cu privire la răpirea şi tentativa de expulzare forţată a liderilor opoziţiei din Belarus”.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat miercuri cele 27 de state-membre ale UE „să accelereze” sancţiunile împotriva Belarus, în contextul în care Ciprul a blocat adoptarea de noi măsuri europene împotriva Minskului.

Miniştrii europeni ai Afacerilor Externe au dat undă verde pentru sancţionarea celor responsabili de reprimarea mişcării de contestare împotriva preşedintelui Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de persoane împotriva cărora ar urma să fie impuse interdicţii de deplasare şi îngheţarea conturilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.