Un an de la alegerea lui Donald Trump la Casa Albă

La un an de la accederea sa la Casa Albă, două treimi dintre americani consideră că Donald Trump a făcut „puțin sau nimic”, potrivit unui sondaj publicat duminică, în condițiile în care ancheta cu privire la posibila ingerință rusă în alegerile americane de anul trecut se accelerează la Washington cu trei prime inculpări, relatează AFP.

Potrivit acestui sondaj dat publicității de Washington Post și de canalul de televiziune ABC News, 59% dintre persoanele chestionate dezaprobă acțiunile președintelui american, ales la 8 noiembrie 2016 și care și-a preluat efectiv mandatul după învestirea la 20 ianuarie, când cota sa de popularitate era de numai 37%.

Este cel mai negativ rezultat pentru un președinte în acest stadiu al mandatului său în istoria recentă a SUA, menționează cotidianul citat.

Un procent de 65% dintre persoanele intervievate consideră că miliardarul republican a făcut „puțin sau nimic”, în timp ce el nu încetează să se laude cu bilanțul său. Opiniile sunt negative în fiecare dosar: economie (53%) în pofida indicilor pozitivi, sistemul de sănătate (70%), unde nu a reușit să treacă nicio reformă, sau gestionarea amenințării teroriste (55%) după atacul sângeros de marți la New York.

Și chiar reforma fiscală anunțată săptămâna aceasta și considerată drept măsură emblematică pentru mandatul său a fost primită nefavorabil de majoritatea celor intervievați.

În același timp, ciirca 53% dintre americani consideră că leadership-ul SUA s-a diminuat în lume sub președinția lui Donald Trump.

În schimb, 58% dintre cei intervievați aprobă modul în care procurorul special Robert Mueller conduce investigațiile federale privind suspicinile despre o eventuală complicitate a echipei de campanie a lui Donald Trump și Rusia înainte de alegerile prezidențiale.

Această anchetă s-a accelerat odată cu punerea sub acuzare la 30 octombrie a trei membri ai echipei de campanie a magnatului imobiliar, între care fostul său director de campanie Paul Manafort.

Și acest dosar continue să bulverseze președinția. Canalul NBC News relatase duminică, citând numeroase surse apropiate dosarului, că anchetatorii federali au „acumulat suficient dovezi” pentru a lua în considerare inculparea lui Michael Flynn, fost consilier pentru securitatea națională al președintelui Donald Trump.

Flynn a fost demis rapid pentru că nu a raportat cu exactitate contactele sale cu responsabili ruși în timpul campaniei. Anchetatorii analizează, de asemenea, activitățile sale de lobby, în special în favoarea Turciei.

Confruntat cu avansare anchetei, Trump a respins din nou orice „complicitate cu Rusia”.

În același timp, liderul minorității democratice din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat la CNN că o procedură de destituire a președintelui nu este o prioritate, chiar și în cazul unei victorii democratice în alegerile parlamentare de anul viitor.

„Avem responsabilitatea, înainte de toate, de a uni națiunea”, a afirmat ea, subliniind că ancheta nu a descoperit încă fapte precise care să-l acuze pe Donald Trump.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.