Un artist niciodată singur…

     Aula Palatului Cantacuzino găzduiește rar lansări de disc, dar de această dată a fost un eveniment major, conceput magistral, ca un adevărat recital muzical-poetic. Este vorba de reîntîlnirea, în această casă ospitalieră a muzicii, a celor doi artiști care în urmă cu 3 ani cucereau premiul Uniunii compozitorilor și muzicologilor pentru patru din melodiile incluse pe precedentul album născut din colaborarea lor exemplară: compozitorul Jolt Kerestely și interpretul-actor Paul Surugiu-Fuego. Așadar, încurajați de succesul acelui disc, cei doi au recidivat cu volumul 2, sa-i zicem, ”Nu sunt singur”, un album de autor(i): Jolt Kerestely-muzica, Paul Surugiu-Fuego-interpretarea, Narcis Constantin Avădănei-versurile. De fapt, avem de-a face cu un cvintet de creatori de clasă, a cărui amprentă se simte din plin: orchestrațiile, extrem de rafinate, sînt semnate de George Natsis, iar mixajul de Andrei Kerestely (care este și autorul piesei titulare, singura care nu aparține tatălui său, dar…nu se pune, e în familie!). Avem de-a face cu un album conceptual, cu o legătură continuă între piese, cu momente poetice, ca o poveste muzicală ce poate constitui oricînd un musical autentic. Dar despre disc ca atare, despre tema și istoria lui aparte vom vorbi cînd îl vom recenza, deși o parte din tainele elaborării au fost dezvăluite de Jolt Kerestely în discursul său. Așezat permanent la pianul de pe scenă, compozitorul a oferit un fond muzical discret recitărilor sensibile ale lui Fuego și și-a inaugurat programul cîntînd-și frumoasa piesă instrumentală ”Reverie” (Raze de soare). Actor cu diplomă și cu înzestrări dovedite din plin în recitalul de virtuozitate actoricească ”Testament”, spectacol ”one man show” pe versurile marelui poet Grigore Vieru, Paul Surugiu-Fuego a recitat cu rară căldură poemele ”O viață de artist” și ”Trecător”, ocazie de a constata împreună cu o sală arhiplină talentul poetic al lui Narcis Constantin Avădănei, semnatarul versurilor albumului. Acesta este absolvent al facultății de Litere, cu specializarea Jurnalism, face de ani buni PR, absolvind de altfel și un master în comunicare audio-video; scrie de mic, are la activ numeroase premii la concursuri literare și în această toamnă va lansa prima sa carte, un volum special de proză și poezie. El este nu numai o revelație (deși a mai semnat în trecut texte pentru cîntecele lui Paul Surugiu-Fuego), dar și o certitudine și un cîștig pentru muzica noastră ușoară.

        Dintre cîntecele albumului ne-au fost reamintite cele considerate, de către protagoniști, pe bună dreptate, reprezentative: ”Rămîi cu mine”, ”Covor de lacrimi”, ”Vremuri apuse”, ”Iubirea noastră”, ”Știu că vei regreta”, ”S-a aprins o stea”, ”Un artist”, ”Nu sunt singur”…Cînd era un tînăr la vîrsta adolescenței, Paul Surugiu venea în București însoțit de mama sa, bătînd timid la ușa compozitorului Jolt Kerestely. Acesta l-a îndrumat către George Grigoriu, reputat dascăl și îndrumător către glorie al tinerelor talente, dar iată că peste două decenii cei doi aveau să se reîntîlnească în studioul Midi Sound din Calea Floreasca pentru a ne dărui aceste două albume-bijuterie. Și Jolt Kerestely, și Paul Surugiu au visat de mici să facă muzică, dar au ajuns greu la celebritate, după multă muncă, eforturi, renunțări, sacrificii, speranțe, decepții…Copilăria are o uriașă însemnătate în viața oamenilor, iar povestea muzicală pe portativ este despre frumosul din oameni. Pe disc apare și Corul de copii ”Sunetul muzicii”, condus de Cristina Manoliu Săvulescu (ea este cea care s-a ocupat de pregătirea vocală a reprezentanților noștri la finala Eurovision din acest an și locul 7 i se datorează și ei), care a venit și la această lansare pentru a completa un cîntec dedicat copilăriei, o odă simplă, caldă, care nu face altceva decît să spună că fiecare din noi păstrează în suflet o voce de copil, așa încît protagonistul a dat viață alături de membrii corului ”Sunetul muzicii” luminoasei piese ”Din nou copii”.

        Despre album și despre cei doi artiști remarcabili au vorbit George Natsis, Mirabela Dauer, Stela Enache, Andrei Kerestely, Elena Stoica (implicată în ținutele vestimentare ale lui Fuego și nu numai, susținerea dînsei fiind cunoscută în lumea muzicii). Un moment special, foarte amuzant, a fost acela în care i-au fost testate cunoștințele lui Fuego în materie de șlagăre ”marca Jolt Kerestely”; interpretul s-a supus provocării, fiind pus să fredoneze refrenele cunoscutelor melodii ”Însingurare” (cu Mirabela Dauer, care a lansat piesa, în sală!), ”Tăcutele iubiri”, ”Te rog zîmbește, fată frumoasă!”, ”Lumea de dragoste” și ”Noapte, fată cu cercei de smoală”. Fuego s-a dovedit la înălțime și a primit nota maximă, fiind răsplătit cu aplauze și ovații, inclusiv de autor (de altfel el cunoaște și respectă creația tuturor compozitorilor noștri și hit-urile colegilor), fiind scutit să-și reamintească și alte mari șlagăre ale lui Jolt Kerestely, cum ar fi ”Un buchet de crizanteme”, ”Dragoste de corturar” sau ”Într-un oraș, într-un tramvai”!

      Un moment special, cu totul aparte, emoționant a fost acela care a precedeat interpretarea piesei ”Un artist”, legat de care compozitorul a relatat perioada dramatică în care a elaborat acest cîntec și în care își pierduse aproape total auzul! În sală se aflau și cîțiva din medicii care au contribuit la vindecarea sa și care sînt ”responsabili” cu forma de zile mari în care se prezintă Jolt Kerestely la 83 de ani – tonic, activ, creativ, neobosit. La eveniment au asistat de altfel o sumedenie de personalități din toate domeniile; înafara celor amintiți au mai fost, între alții, Daniela Vlădescu, Ileana Șipoteanu, Alice Năstase Buciuta (redactor-șef revista ”Tango”), Irina Margareta Nistor, Daniela Bartoș, fosta mare campioană Doina Melinte, Sanda Ladoși, Ianna Novac, Mioara Velicu, Natalia Guberna, fostele glorii ale radio-ului public Lucia Popescu Moraru și Adriana Marian (de ce nu și redactori de azi? Întrebare retorică, răspunsul e cunoscut…). Atît scena, cît și holul de la intrare și aula au fost împodobite cu flori, tablouri realizate de Fuego, precum și inscripții motivaționale olografe ale acestuia, într-o prezentare grafică specială. Evenimentul a beneficiat de implicarea și susținerea cunoscuților promotori Livia și Ioan Gauzin, cocktail-ul fiind unul de clasă. Ana-Maria Halalai a ”mitraliat” în permanență, fotografiile ei figurînd pe paginile de facebook ale artistului, precum și pe site-ul ”Art by Fuego”. După cum se știe, proiectul de mare generozitate ”Art by Fuego” susține atît marii artiști aflați la vîrsta senectuții, cît și tinerele talente, într-un an și jumătate fiind sprijinite financiar peste o sută de persoane din fondurile rezultate din vînzarea tablourilor! De altfel, cu această ocazie Paul Surugiu i-a înmînat lui Jolt Kerestely diploma de membru de onoare al proiectului său, după care au cîntat împreună ”Viață de artist”. O extraordinară viață de artist pentru amîndoi protagoniștii, cu realizări de excepție, deși compozitorul are exact dublul vîrstei interpretului! Finalul serii de la Palatul Cantacuzino, una cu muzică, șlagăre vechi și noi, emoție, nostalgie, lacrimi și zîmbete a fost cu adevărat apoteotic, Paul Surugiu-Fuego oferindu-ne o interpretare magistrală a celebrei creații a lui Jolt Kerestely, pe versurile lui Ovidiu Dumitru, ”Copacul”. Umăr lîngă umăr, compozitorul cu ochii înrourați, interpretul radiind de fericire, cei doi erau ca doi copaci puternici ai muzicii noastre ușoare: un stejar de 83 de ani sprijinit de  un brad de numai 41. Cînd bate vîntul, crengile lor se apropie și cîntă…

Octavian URSULESCU

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.