Un artist româno-american

     După aproape patru decenii de carieră internațională, George Rotaru și-a reunit cîteva din melodiile de succes din ultima vreme pe un foarte reușit album editat de casa de discuri Eurostar și purtînd titlul autenticului său șlagăr ”Dar eu continui să te iubesc”. Biografia sa este extrem de interesantă, ca și faptul că stăpînește perfect mai toate genurile muzicale, fiind revendicat în egală măsură de muzica ușoară, romanță, muzica populară, cîntecul de petrecere, stăpînind cu aceeași siguranță repertoriul internațional. S-a născut la Făgăraș, deprinzînd dragostea pentru muzică de la mamă și bunică, ceea ce i-a decis viitoarea carieră. Între 1976-1978 a fost solist al secției de revistă a Teatrului ”Toma Caragiu” din Ploiești, interval în care a susținut numeroase turnee alături de Naarghita, cîntînd alături de ea muzică indiană. Din 1980 devine solist al ansamblului ”Măceșul” din Sfîntu-Gheorghe, fiind remarcat imediat de cunoscuta realizatoare TV Florentina Satmari, sub îndrumarea căreia face primele înregistrări, cu orchestra dirijată de Paraschiv Oprea. Acesta, împreună cu Aurel Giroveanu, se află și în fruntea orchestrei cu care George Rotaru editează în 1988 primul său disc la Electrecord, ”Ochii tăi”.

O cotitură importantă ia cariera sa după 1990, cînd se stabilește în Statele Unite, devenind extrem de cunoscut și de popular nu numai în rîndul comunităților românești de acolo, cu reprezentații la New York (îl leagă o mare prietenie de Gigi Marga), Las Vegas (pe scena unor cazinouri faimoase), Miami sau Los Angeles. Dar, în egală măsură este un globe-trotter, susținînd recitaluri și în Canada, Australia, Israel (între altele un turneu de mare succes alături de Marina Voica), Spania, Italia, Germania. La ora actuală, în sezonul estival cîntă pe litoral, iar iarna îl găsește mereu dincolo de Ocean, așteptat cu nerăbdare de românii din diaspora. În urmă cu cîțiva ani, cu ocazia unui asemenea concert de sfîrșit de an, Fundația ”Bread of life ministry linked in” din Miami i-a decernat un Premiu de excelență ”pentru contribuția adusă imaginii României”.

     Succinta prezentare de mai sus era necesară, dat fiind faptul că muzica ușoară românească, în care George Rotaru excelează, nu este mai deloc difuzată la radio și televiziune. Evenimentul de lansare a albumului Eurostar, gazduit ca de obicei de magazinul Muzica de pe Calea Victoriei, a bătut toate recordurile de participare, afluența de public fiind uriașă. Meritul principal revine doamnei Valentina Spânu, manager al Institutului Teologic din București, cea care conduce Asociația culturală ”Credință și demnitate”, al cărei membru activ este și artistul. Firește, au fost prezenți mulți dintre membrii asociației (care peste cîteva zile au plecat pentru o acțiune culturală la Bruxelles), dar și mulți colegi de breaslă și prieteni.

Între personalități i-am zărit pe prof. univ. dr. Maria Voinea, prorector al Universității bucureștene, Monica Tatoiu, dr. Mircea Slăvilă, prof. Robert Saljizian (care a venit cu o surpriză – un cvartet încîntător feminin de dans modern-aerobic), Nick Voicu (de la ”Avocatul poporului”). Impresionant prin solidaritate a fost ”detașamentul” colegilor de la muzică populară, fiecare ținînd să vină pe scenă, să rostească un mic discurs apreciativ și să cînte cîteva refrene. Este vorba de Marioara Man Gheorghe (mama Elenei Gheorghe), Marisena Zamfir, Georgel Nucă (acesta a și filmat, pentru Etno TV), Mariana Birică, Gabriel Gorjanu. Florin Grigore, lider al trupei Etno, a dat viață foarte reușitului imn al asociației ”Credință și demnitate”, compus de el, cîntec cu un profund mesaj patriotic, reluat în cor de toți cei prezenți. Cel mai avizat vorbitor a fost interpretul Cătălin Maximiuc, realizator de emisiuni la Radio România și la Televiziune, cel care semnează documentata prezentare bilingvă din booklet-ul CD-ului.

Muzica ușoară a adus și ea pe podium o serie de interpreți cunoscuți, care au ținut la rîndul lor să-și exprime aprecierea față de artist: Sergiu Cioiu (stabilit la rîndul lui dincolo de Ocean, în Canada), Natalia Guberna, Simona Florescu (într-o formă extraordinară, fosta cîștigătoare de acum trei decenii a Trofeului Mamaia este alături de Rotaru în turneul de pe litoral), Aurel Moga, Marian Stere (coleg cu Maximiuc la Radio România Internațional). Ultimii doi au editat la rîndul lor albume de succes la casa de discuri Eurostar, iar Guberna are unul în pregătire.

În afara grupului studențesc de dans modern și a colegilor de muzică populară, un alt invitat-surpriză a fost copilul-minune Rareș Mihai Florescu, violonist remarcat la popularul concurs TV ”Românii au talent”. Evident, partea leului i-a revenit solistului sărbătorit, care ne-a reamintit cîteva din șlagărele albumului: ”Cafeaua de după-amiază” (autorul, Radu Galfi, s-a aflat în sală, înregistrările discului fiind făcute în studioul lui din Făgăraș), ”Dacă taci”, ”Te vreau în suflet, primăvară”, ”N-am visat”, ”Vînzător de iluzii”, ”Cîntec pentru prieteni”, ”Gînd hoinar” și, evident, piesa titulară, aflată pe toate buzele. Producătorul Paul Stîngă l-a elogiat la rîndu-i pe Rotaru pentru profesionalism, talent și seriozitate (se simte, cînd cînți jumătate din viață în America!), după care a dat semnalul felicitărilor, florilor și sesiunii prelungite de autografe. Un recital și mai consistent a susținut George Rotaru după festivitate în fața tuturor prietenilor și colaboratorilor, la invitația doamnei Valentina Spânu, la restaurantul unde este acționar interpretul Florin Grigore, absolvent, puțini știu asta, al Institutului Teologic! Prin această nouă producție, casa de discuri Eurostar dovedește că nu mizează doar pe nume celebre, ci scoate la lumină și talente reale, cunoscute marelui public, dar ignorate la posturile de radio.

 

    Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.