Un nou caz cutremurător la Londra

Să faci bine și să primești rău numai pentru că ești evreu

Anul trecut, am vorbit de un caz terifiant, care a ramas fara raspuns, la Londra. Este un caz aproape identic cu cel din România, „Cazul Elodiei la Londra”- O condamnare pe viata prin probe foarte subtiri, indirecte, data unui cetatean englez de etnie evreica, pe numele lui adevarat D. Robert Ekaireb.
In aceasta vara,mai precis in luna august, am primit la Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului- ECOSOC- ONU, un MEMORIU, din partea unui om care dupa ce i-am studiat personal CV-ul poate trece cu usurinta drept un personaj. Sorin Marcovici,caci despre el este vorba este cetatean de etnie evreu, nascut la 21 septembrie 1967, la Baia Mare- Romania, oras la nordul Maramuresului, intr-o familie crestina cu mai multi copii.
Firea lui rebela, dorinta de cunoastere, curiozotatea si spiritul de luptator l-au determinat sa paraseasca tara, nemultumit fiind de regimul comunist.
Dupa 2 ani de la caderea regimului comunist si a Revolutiei din 22 decembrie 1989,SM revine in tara unde sta pana in 1997,cand decide sa plece in tari cu o democrație mai puternica, vazand ca in România lucrurile se mișca lent. Ajunge in Spania unde presteaza mai multe munci in Madrid, Barcelona, Valencia si zaboveste pana in anul 2009 aprilie cand se stabileste in Regatul Marii Britanii, chiar in capitala- metropola Londra, unde lucrează in  securitatea privata, o activitate care se muleaza perfect pe temperamentul sau.

Viata lui S.M este linistita, nimic care sa il scoata din tiparele firescului, are o familie in tara si o sotie alaturi, este implinit cu ceea ce face si multumit de sine,pana in 08 decembrie 2019, cand este sunat de o conationala si rugat sa duca 4 persoane de origine sarba, sa ia niste scule de pe un șantier.
Drumul, pe GPS, indica in jur de 27 de minute, locatia fiind aflata intr-un cartier rezidential de 57 de camere, era pozitionat pe partea cealalta a Tamisei, in Kensington Palace Garden.
Si …cu uimire si groază la 5 zile distanta, mai precis pe 13 decembrie 2019 respectiva vila  care apartinea unei importante  familii este sparta si din seiful ei, adica dintr-un spatiu special amenajat, numit „camera de siguranta”, se sustrag nici mai mult, nici mai putin de 409 bijuterii, cu o valoare considerabila. In urma acestei actiuni, domnul Sorin Marcovici, este pus sub acuzare de Procurorul de caz pentru transport in vederea recunoasterii la fata locului.
Lasat liber initial de procuror, este arestat pe 8 aprilie 2020 impreuna cu sotia- Melania Cureu, care a fost santajata si amenintata de politia metropolitana, si de care se desparte ca urmare a presiunilor organelor de cercetare penala. Este eliberat si rearestat pe 8 iulie 2020, cand timp de 209 zile a fost dus in  celebra inchisoare din Londra, WBRNWOOD-SCRCIBS. Aici are parte de un tratament la limita subzistentei, dar in octombrie 2020- sub acuzatia ca ar avea COVID-19, este izolat 29 de zile, nu i se administrează tratament medicamentos, nu are minimul conditiilor de igiena, are  o singura masa pe zi si aceea fara pic de proteina, nu este lasat sa se plimbe in spatiile special amenajate.
Cu toate acestea, SM este eliberat pana la procesul cu 12 jurati, de Graduated Court de la Londra. Desi procurorul sustine ca  SM minte ca nu are nici o legatura cu cazul, totusi  cei 12 jurati decid ca este NEVINOVAT, not guilty- less guiltiness. La baza acestui verdict sta in primul rand declaratia Proprietarei domeniului, care a afirmat ca acea locatie era exclus sa fie jefuita de cineva din exterior deoarece dispunea de un sistem de supraveghere de ultima generatie
Pe parcursul procesului au existat numeroase aberații pe care organele de cercetare penala le-au susținut, una dintre ele fiind ca un seif electronic ultra performant ar fi fost spart cu o singură lovitură de lopata.
SM este eliberat din inchisoarea de maxima siguranță pe data de 04.01.2021,in plina iarna și nu i se pune la dispozitie nimic care sa-i asigure o minima sursa de existenta: nu are locuinta,conturile ii sunt blocate, licenta este suspendata.

SM incearca din rasputeri sa se remonteze si sa isi continue viata in Anglia. Presiunea la care este supus este prea mare, se simte urmarit, amenințat sub diverse forme, astfel incat decide sa se reîntoarcă in orasul natal, Baia Mare, unde se simte mai in siguranță.
Sechelele sunt resimtite in mod direct, SM  sufera de insomnii si adesea utilizeaza pastile care sa il liniștească.
Cele relatate mai sus  fac parte infima din intregul sir de întâmplări dramatice pe care SM le-a trait in mod catastrofal doar pentru faptul ca era intr-un moment nepotrivit intr-un loc nepotrivit sau mai degraba ca era ROMÂN. Mii de intrebari fara raspuns are acest OM in minte si privindu-l poți cu usurinta sa-i vezi tristețea, dar  si indarjirea cu care vrea sa i se faca dreptate
Din pacate, asistam la o mare eroare judiciara,una de neexplicat  tinand seama ca este vorba despre justitia din Regatul Marii Britanii, unde se crede ca respectarea legii, a Constitutiei si a drepturilor omului sunt cu adevarat respectate. Drept urmare, s-ar cere in mod imperios ca cei vinovati de aceste abuzuri sa raspunda in fata legii, platind partii vatamate daune morale si materiale.
Vom reveni, cu noi amanunte dupa ce vom face toate demersurile necesare catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului, de la Strasbourg- Franta.

Lord Prof. Univ. Dr. Florentin SCALETCHI

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.