Un primar francez conduce localitatea din celula închisorii

Georges Tron este primarul orașului Draveil, din Franța, și continuă să conducă localitatea, deși a fost acuzat și condamnat pentru viol și agresiune sexuală și se află în spatele gratiior. Totul pentru că după zece ani de procese, mai există încă un apel în justiție…

Pe scurt, cazul împotriva lui Tron a început în urmă cu peste un deceniu, când a fost forțat să demisioneze din funcția de ministru, fiind acuzat de viol și agresiune sexuală.

Lungul drum al justiției din Hexagon l-a dus pe Tron de la o achitare la o condamnare recentă la cinci ani, din care doar trei au rămas de executat și, mai ales, la o interdicție de a mai ocupa funcții publice. Doar că Tron a făcut apel și, între timp, conduce orașul din închisoare.

Problema, așa cum explică politicianul local de opoziție François Damerval, este că apelul lui Tron împotriva condamnării înseamnă că se presupune că este nevinovat până la emiterea unui verdict final – și, prin urmare, edilul continuă să funcționeze ca primar din celulă.

Ministrul francez al Justiției, Eric Dupont Moretti – care a fost avocat al primarului în procesul său inițial – declara la un moment dat că guvernul nu va putea să-l destituie din funcție pe Tron, din cauza recursului, notează BBC.

Sistemul actual este problematic, deoarece protejează persoanele care au fost condamnate pentru viol – chiar dacă există prezumția de nevinovăție. Astăzi, el este încă șeful personalului municipal, deși a fost condamnat pentru că a violat violarea un membru al personalului”, spune Damerval.

Așadar, de când a fost închis, în luna februarie, Tron a continuat să prezideze ședințele consiliului, cu declarații citite în numele său. Cel puțin 35.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer demiterea primarului care conduce orașul din celulă.

Protestele în Draveil continuă, solicitându-se înlăturarea edilului condamnat de la conducerea orașului.

 

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.