Un test pentru VIAȚĂ – ÎNVINGE cancerul colorectal

Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), în parteneriat cu Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Centrul Medical Neolife, va derula, începând din luna august  2019, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal – ,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață.”

În cadrul acestui proiect, un număr de 1500 de bucureșteni aflați în grupa de risc – persoane cu vârste peste 50 de ani – vor beneficia, GRATUIT, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal. În funcție de evoluția și rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului București și instituțiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la baza o metodă de screening non-invazivă importantă și eficientă care, din păcate, nu a ajuns sa fie cunoscută la nivel național, Testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife.

În eventualitatea apariției unei suspiciuni, persoanele vor fi direcționate către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice.

Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituțiile partenere.

Proiectul urmează a fi implementat în baza unui Regulament care urmează a fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului București, www.cs-mb.ro.

Menționăm că în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în țara noastră, fiind depășit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladie a depășit 6.000 de persoane în anul 2018.

Cu toate acestea, România rămâne una din puținele țări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialiștilor, supraviețuirea în cazul pacienților care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supraviețuire este de cel mult 20%.

,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” este un program care propune creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța existenței unui stil de viață sănătos și cunoașterea factorilor de risc.

Implementarea acestui program urmărește Planul Global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 și are la bază strategia națională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare).

Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, promotorul programului ,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” a derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire și navigare de pacienți, având parteneriate cu instituții și asociații umbrelă din țară și străinătate (European Cancer Patient Coalition, Digestive Cancers Europe, Lung Cancer Europe).

Centrul Medical Neolife, partener oficial al acestui program, este una din clinicile medicale de referință din România și spațiul est-european. În cadrul clinicii, sunt aplicate cele mai avansate protocoale europene în tratamentul bolilor și, în mod special, al neoplasmelor.

Echipe multidisciplinare de medici români și străini fac posibilă, acum și în România, o medicină de 5 stele pentru pacienții clinicii.

În decursul celor 5 ani de existență în România, peste 120.000 de persoane au fost tratate prin tehnici și echipamente revoluționare de diagnostic și tratament.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.