Ungaria renunță la achiziționarea de teren fertil în Slovacia

Guvernul maghiar a înțeles mesajul primit din partea Slovaciei, care a avertizat Budapesta să nu „sară calul” legat de cumpărarea de pământ fertil în Slovacia, temă despre care am detaliat într-o emisiune recent, și s-a răzgândit – nu va mai înființa foondul pentru a cumpăra terenuri arabile în Europa Centrală cu bani de stat, a anunțat ministrul de Externe Ivan Korčok.

Mai mulți reprezentanți ai Executivului slovac au criticat această mișcare, iar reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat că vor schimba legislația privind achiziționarea de terenuri agricole.

Dată fiind fermitatea tonului, premierul ungar Viktor Orbán l-a informat într-o scrisoare pe premierul slovac Eduard Heger că Guvernul său abrogă decizia.

Korčok a salutat decizia Ungariei – care a renunțat de a mai institui un fond de 400 de milioane de euro, derulat prin Exim Bank, administrată de stat, și prin care fermierii maghiari ar fi putut cumpăra teren fertil în Slovacia – dar atrage atenția că Guvernul slovac așteaptă și alte răspunsuri de la ministrul maghiar de Externe, în legătură cu achiziționarea de bunuri imobile sau cu programele guvernului maghiar în Slovacia în domeniul educației.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.