Impozitul unic global – „redistribuire numai între țările bogate”

Peste 100 de țări au convenit o reformă a regimului fiscal internațional menit să îl facă potrivit epocii digitale și să răspundă preocupărilor de lungă durată cu privire la evaziunea fiscală.

Acordul intermediat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică urmează să reformeze reformează sistemul fiscal internațional, permițând impozitarea firmelor multinaționale acolo unde generează profit. În plus, a fost convenită o rată minimă a impozitului pe profit – 15%.

Care este tabloul general al temei considerate sofisticat „o victorie majoră pentru un multilateralism eficient”, după cum s-a exprimat secretarul general al OCDE Mathias Cormann.

Reproiectare a plății impozitului va afecta aproximativ 100 dintre cele mai mari corporații din lume – deci o mică parte – și va genera în total aproximativ 125 de miliarde de dolari (108 miliarde de euro) în taxe suplimentare, conform estimărilor OECD.

Reforma vizează firmele cu o cifră de afaceri globală de peste 20 miliarde de dolari și o rentabilitate de peste 10%. Al doilea pilon al acordului OECD se referă la impozitul minim care ar trebui să asigure că marile companii multinaționale nu-și transferă profiturile în paradisuri fiscale.

SUA – unul dintre cei mai duri critici ai prezentei reforme în timpul administrației Trump – au lăudat acordul. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit acordul drept „un moment istoric, un pas major înainte pentru a face sistemul fiscal global mai echitabil”.

Estonia, Irlanda și Ungaria, după o îndelungată opoziție, au strâns din dinți și au semnat. Doar că Dick Roche, fost ministru de stat pentru afaceri europene când Irlanda a organizat cele două referendumuri privind Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene, în 2008 și 2009, atrage atenția că din tabloul momentului istoric al taxării echitabile lipsesc multinaționalele din sectoarele petrolului, gazului și minelor, precum și entitățile sistemului bancare, gaură care va micșora cu vreo 50% ce speră Uniunea să recupereze din tot acest proces.

Și alte state sunt profund dezamăgite. „Suntem obligați să decidem între o opțiune proastă și una și mai proastă”, crede ministrul argentinian al Economiei, Martín Guzmán.

De fapt, Dominik Gross, expert în fiscalitate la alliancesud, crede că majoritatea țărilor în curs de dezvoltare nu vor profita de acordul OECD și afirmă că „de primul pilon beneficiază țările cu o bază mare de consumatori, de al doilea țările cu sedii corporative mari. Practic, acordul OECD va duce la o anumită redistribuire, dar numai între țările bogate”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.