Uniunea Europeană nu mai concesioneaza resursele de apă

Comisia Europeană a renunțat la propunerea de lege a concesiunii apei. Decizia a venit în urma  petiției “Apa este un drept al omului” din cadrul “Iniţiativei cetăţenilor europeni”, care a strâns aproape un milion şi jumătate de semnături. Petiția cere instituțiilor și statelor membre UE să asigure dreptul tuturor oamenilor la apă și canalizare și să excludă privatizarea serviciilor  de apă.

“Iniţiativa cetăţenilor europeni”, prevăzută în Tratatul de la Lisabona dă posibilitatea modificării unei legislații europene dacă cel puțin 1.000.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene vin cu această propunere.

Troika (Comisia Europeană, Banca Central Europeană și FMI) a cerut explicit guvernelor Greciei şi Portugaliei să privatizeze companiile de apă. Organizaţiile non-guvernamentale au cerut explicații Comisiei Europene  cu privire la încălcarea tratatului de aderare, care prevedea neutraliatea în politica de privatizare.

Deși inițial Comisia Europeană a negat că s-a gândit să privatizeze furnizorii de apă din UE, oficialii fac următoarele declarații:

“De luni de zile există informaţii referitoare la încercarea Comisiei de a privatiza apa prin propunerea sa privind concesiunile”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier. Eurodeputata ecologistă germană Heidi Ruhle a spus că legea privind concesiunile era o formă de presiune asupra statelor naţionale astfel încât apa lor să devină un bun privatizabil ca orice marfă şi scos la vânzare.

Continuarea pe timetv.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.