Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Povestea " momâilor", păzitorii noștri din munți

Publicat: sâmbătă, 03 august 2013

La prima vedere, micile grămăjoare de pietre așezate pe vârfuri de munți sau de-a lungul traseelor par să aibă un rol misterios. Te trimit cu gândul la ritualuri religioase, la vechile movile care adăposteau mormintele căpeteniilor acum mii de ani sau la altarele din piatră pe care oamenii le-au ridicat mai mereu de-a lungul timpului. De fapt, mormanele de pietre din munții României au un rol mult mai practic: acela de a-i ajuta pe drumeți să nu rătăcească drumul.

Numite „momâi”, grămezile arată uneori ca niște piramide în miniatură, care abia îți ajung până la genunchi. Alteori sunt înalte cât un om și zvelte ca un turn. Inițial, momâile erau ridicate doar de ciobanii care stăteau cu oile pe munte.

„Ca să nimerească stâna când îi prindea ceața pe munte”, explică rolul momâilor montaniardul Dinu Mititeanu, președinte de onoare al Secției Universitare Cluj a Clubului Alpin Român și totodată decan de vârstă al acesteia. Pentru ciobani, momâile nu erau doar semne de orientare pe creastă pe timp de ceață, ci și un fel de „marcaje” spre izvoare.

Cu timpul, turiștii au fost și ei interesați de munte. În actualul spațiu românesc, turiștii au început să meargă la munte de pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, arată clujeanul. Prima cabană ridicată pe teritoriul de azi al României a fost cabana Negoiu, în anul 1881. Construită de sașii din Asociația Carpatină Transilvană (SKV – Siebenbürgische Karpaten Verein), prima cabană Negoiu a fost înlocuită apoi de alte construcții ridicate pe același loc. Interesul oamenilor pentru munte a crescut, așa că pe la sfârșitul secolului au fost construite tot mai multe cabane, ca de exemplu pe Vârful Omu sau pe Postăvaru.

Când turiștii au început să cutreiere munții, au făcut la rândul lor momâi care să îi ajute pe traseele nemarcate. În prezent, în România există 12 semne oficiale pentru traseele turistice marcate, explică Dinu Mititeanu. Marcajele turistice oficiale sunt banda, triunghiul, crucea și bulina, în culorile roșu, galben sau albastru, înconjurate de o margine albă.

Continuarea pe Yahoo News

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=11609

Publicat de la data aug. 3 2013. Categorii Social.

Zona comentariilor

Meteo în țară

19 octombrie 2019, 8:38
 

N
Ceaţă
9°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 1
Răsarit: 7:35
Apus: 18:26
Prognoza 20 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Predominant senin
11°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 19-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:20 si 03:00 In zona : Județul Constanta: Constanța, Medgidia, Năvodari, Cernavodă, Ovidiu, Murfatlar, Mihail Kogălniceanu, Eforie, Cumpăna, Valu lui Traian, Techirghiol, Lumina, Nicolae Bălcescu, Topraisar, Agigea, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Peștera, Ciocârlia, Cuza Voda, Saligny, Seimeni, […]

Loto

Horoscop

  • 234.693 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team