E oficial: Traian Băsescu infirmă referendumul pentru Roşia Montană

Preşedintele României , Traian Băsescu, a ţinut să precizeze în cursul serii poziţia Administraţiei Prezidenţiale cu privire la un posibil referendum naţional legat de proiectul Roşia Montană.

„Mi s-a părut interesant faptul că domnul Zgonea este interesat de acest referendum atâta timp cât ei resping un referendum valid. Sunt greu de înţele ca atitudine. Decizia mea este fermă. Este un moment potrivit pentru o dezbatere serioasă. Din acest moment, având în vedere că există posibilitatea să fie necesară ca preşedintele să fie mediator. Sunt neutru în acest proiect, deşi anterior am fost de acord.

Nu declanşez acum un proces de referndum naţional.

În ceea ce priveşte scrisoarea primită de la Zgonea. Am semnat un răspuns, nu am iniţiat un astfel de proces. Apreciez că o dezbatere în parlament este de natură să clarifice foarte multe din semnele de întrebare pe care românii le au faţă de acest proiect.”, a precizat şeful statului.

 

Surse politice declaraseră cu puţin timp în urmă pentru pesurse.ro ca nu va fi nici un fel de referendum pe tema exploatarii miniere de la Rosia Montana. Cel mai probabil presedintele va vorbi de lasitatea premierului care lasa Parlamentului ultimul cuvant si de asemenea va insista ca este o chestiune economica care are totusi o anvergura locala si nu una nationala, iar cu un prag de 50% un asemenea referendum nu are nici o relevanta.

Anterior, deputaţii au anunţat că intenţionează să ceara  un referendum pentru proiectul Roşia Montană. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, i-a trimis preşedintelui o scrisoare în acest sens.

Zgonea cerea un calendar pentru organizarea referendumului.

Conform Digi24, Valeriu Zgonea motivează în scrisoarea trimisă şefului statului că proiectul de exploatare minieră este unul care ar putea aduce foarte mulţi bani, dar, pe de altă parte, este şi controversat, generând deja mai multeopinii publice.

Parlamentarii vor să cunoască părerea cetăţenilor, a scris preşedintele Camerei Deputaţilor.

Acesta a adăugat că ideea organizării unui referendum este foarte bună şi că este foarte important ca şi parlamentarii să cunoască rezultatul acestuia.

Şeful statului spunea, ieri, că ar putea convoca acest referendum odată cu alegerile europarlamentare din 2014.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.