Vă mai aduceţi aminte de scurgerea de cianură de la Baia Mare?
În noaptea de 30 ianuarie 2000 barajul a cedat deversând 100 000 de metri cubi de ape contaminate cu cianuri (aproximativ 100 de tone de cianuri) s-au împraștiat peste câmpuri și în sistemul hidrografic local.
Accidentul s-a produs la societatea Aurul S.A., un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration și al guvernului român. Esmeralda Exploration a dat vina exclusiv pe căderile importante de zăpada din zonă.
Apele poluate, în special Tisa și Dunărea, au provocat moartea unei mari cantități de pește în Ungaria și în Iugoslavia. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobîl.
Conform România Liberă, activele fostei companii Aurul, falimentată după dezastrul ecologic din anul 2000, au trecut din posesia unui oligarh rus în cea a unui influent om de afaceri din Kazahstan. Proiectul merge înainte, deşi, spre deosebire de primarii din Apuseni, în Baia Mare municipalitatea a organizat un referendum împotriva exploatării cu cianuri.În timp ce protestele împotriva exploatării miniere din Roşia Montană ating apogeul, la câteva sute de kilometri mai la nord, în Baia Mare, un mogul kazah se pregăteşte să reia exploatarea cu cianuri a minereului şi sterilului aurifer.
Această exploatare ar urma să aibă loc cu ajutorul activelor fostei uzine Aurul din Baia Mare, care a dat faliment după accidentul ecologic din anul 2000. Atunci, din cauza ploilor abundente, digul de pământ al unui iaz cu cianuri s-a rupt, iar apa s-a revărsat în râul Lăpuş. Din acesta a ajuns în Someş, apoi în Tisa. Accidentul ecologic s-a soldat cu o mortalitate piscicolă impresionantă, cauzată mai ales de reactivii turnaţi în râuri pentru a neutraliza reziduurile de cianură şi de metale grele din iazul de decantare.
Acum, reluarea exploatării aurului cu cianură ar urma să aibă loc sub egida SAT&Company, o societate cu capital kazah. Ea este deţinută de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele fostului primar din Almata, Kazahstan. Este vorba de omul politic Imangali Tasmagambetov, care a fost, în anii 2002 şi 2003, prim-ministru al Kazahstanului, apoi, în perioada 2004–2008, a fost primarul oraşului Almata. Este vorba de unul dintre cei mai influenţi potentaţi din Kazahstan, apropiat al preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev. Până acum, compania care deţine activele fostei uzine Aurul din Baia Mare, Romaltyn, era deţinută de un oligarh rus. Este vorba de proprietarul cunoscutei publicaţii economice de limba rusă Kommersant, Mihail Prokhrov, care deţinea activele din Baia Mare prin intermediul Polyus Gold. Oligarhul rus a vândut companiile din grupul Romaltyn pentru suma de 20 de milioane de euro.
Detalii Aici
Alte surse: wikipedia