Vaccinarea obligatorie dă peste cap industria de apărare a SUA

Programele de arme esențiale pentru apărarea Americii ar putea întâmpina întârzieri dacă lucrătorii calificați continuă s-și părăsească locul de muncă în loc să urmeze ordinul executiv al președintelui Joe Biden pentru toți angajații federali și contractorii, de a se vaccina.

Pe măsură ce protestele izbucnesc la unele facilități majore care construiesc nave de război, tancuri și elicoptere, oficialii militari și directorii din industria de apărare spun că nu sunt clar ce ar trebui să facă cu angajații care continuă să refuze vaccinul.

Cea mai mare îngrijorare a lor sunt retragerile care îi implică pe cei care lucrează la programe clasificate, tehnologii de ultimă oră sau furnizează muncă manuală calificată – seturi de abilități de neînlocuit pe termen scurt, care reprezintă nucleul impulsului de modernizare de mai multe miliarde de dolari a Pentagonului.

Când vine vorba de aderarea la mandat, „o singură dimensiune nu se potrivește tuturor”, a spus Arnold Punaro, fost director de personal al serviciilor armate ale Senatului.

„Pentru unii dintre muncitorii cu înaltă calificare care lucrează în activități strict clasificate, nu există înlocuitori în industrie”, avertizează Arnold Punaro, fost director de personal al serviciilor armate ale Senatului

„Chiar și câțiva sudori sau ingineri care își părăsesc locul de muncă într-un program foarte clasificat ar putea face ravagii în securitatea noastră națională. Poate dura un deceniu sau mai mult să pregătești pe cineva nou”, adaugă William Greenwalt, fost subsecretar adjunct pentru politică industrială în administrația George W. Bush.

„Șeful este Biden”

Există deja indicii că programele majore ar putea simți impactul pierderii lucrătorilor calificați. CEO-ul Raytheon a prezis că ar putea pierde „mii” de lucrători care ar pleca pentru că nu vor să se vaccineze anti-COVID-19.

La șantierul naval Bath Iron Works din Maine, deținut de General Dynamics, până la 1.000 de muncitori, sau 30% din forța de muncă, ar putea renunța la locul de muncă, au estimat oficialii de la Machinists Union Local S6.

Șase distrugătoare din clasa Arleigh Burke, coloana vertebrală a flotei de suprafață a Marinei, se află în diferite stadii de construcție.

Unii angajați ai Bell, care concurează pentru elicopterul de ultimă generație al Armatei, au protestat deja față de obligativitatea vaccinării în fața sediului companiei Amarillo. Demonstrațiile au apărut, de asemenea, la uzina General Dynamics, din Lima, Ohio, care construiește tancuri Abrams, și la Ingalls Shipbuilding din Pascagoula, Miss., deținută de cel mai mare constructor de nave din țară, Huntington Ingalls Industries.

Compania construiește și întreține portavioanele și navele amfibie ale națiunii și coproduce submarinele și distrugătoarele nucleare ale Marinei. Compania, cu 44.000 de angajați, operează două șantiere principale la Newport News Shipbuilding din Newport News, Virginia, și Pascagoula.

Unii angajați antivacciniști ai firmelor de apărare au început să se organizeze. Peste 200 de lucrători de la Bell și peste 130 de la Lockheed Martin lucrează cu un avocat din Arlington, Texas, pentru ca cererile lor de scutire de vaccinare să fie acceptate.

Avocatul care îi reprezintă, Warren Norred, susține că Bell nu a răspuns la scrisoarea sa de solicitare, dar Lockheed a recunoscut cererea, notează „Politico”.

Dar auspiciile par altele. Norred consideră că marile companii vor dori să găsească o soluție. „Totul este politic și firmele vor doar să-și vândă producția făcând ceea ce vrea șeful, iar șeful este Biden”, punctează avocatul.

În Capitol Hill, zeci de parlamentari au cerut administrației Biden să anuleze termenul limită sau să relaxeze regulile ordinului executiv.

Republicanul din Oklahoma, Jim Inhofe, a trimis o scrisoare către secretarul Apărării, Lloyd Austin, prin care îl îndemna să oprească mandatul Pentagonului, în timp ce Mike Rogers din Alabama, membru de rang al serviciilor armate ale Camerei, a condus un grup de republicani ai Camerei într-o scrisoare către Biden și Austin.

Cerând o relaxare a mandatului contractanților de apărare, argumentând că industria ar avea nevoie de o perioadă semnificativă de timp pentru a-și recupera din pierderea forței de muncă de înaștă calificare.

Termenul limită pentru vaccinarea celor din industria de apărare a SUA este de 8 decembrie.

Roxana Istudor

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.