Vaccinul rusesc, „mărul discordiei” pe pașapoartele de vaccinare

Lituania se opune includerii vaccinului rusesc Sputnik V printre serurile care vor permite unei persoane să obțină pașaport de vaccinare anti-Covid, țara fiind „este ferm convinsă că doar vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, EMA ar trebui să facă parte din Certificatul Digital Verde”, a scris pe Twitter Ambasadorul Lituaniei la UE, Simonas Šatūnas.

Acesta a anunțat că țara sa consideră o „linie roșie” includerea vaccinului rusesc Sputnik V pe certificatul de vaccinare pe care UE intenționează să îl implementeze pentru a relansa călătoriile intracomunitare, potrivit solidnews.ro.

Dar unele state membre folosesc deja vaccinul, iar altele iau în calcul acest lucru.

Ungaria și Slovacia nu au mai așteptat analiza EMA privind eficacitatea și siguranța acestui ser și au comandat deja vaccinul, pe care l-au și primit.

Cehia a urmat exemplul, iar Austria a semnalat, de asemenea, că ar putea folosi vaccinul. Serul nu a ajuns doar în UE.

Producătorul Sputnik, care inițial a anunțat în mod fals că a solicitat oficial autorizarea EMA în ianuarie, a oferit livrări și regiunilor separatiste din estul Ucrainei, dar și altor țări europene.

În contrast, statele baltice și Polonia sunt reticente în fața vaccinului rusesc și avertizează că acesta este o armă geopolitică. Vaccinul rusesc urmează să fie va fi produs și de mai multe companii europene, din țări precum Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.