Valahia, Moldova, Basarabia la 1769 – un nou concert al Stagiunii „Cartografii sonore” la MNHCV
În seara zilei de marți, 28 martie, începând cu ora 18:00, publicul este invitat să descopere un nou teritoriu istoric prin intermediul muzicii clasice, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39).
Harta în jurul căreia se va desfășura evenimentul este Tabula Geographica – despotatus Wallachiae, atque Moldaviae, Provinciam Bessarabiae … – editată la Amsterdam în anul 1769 de către moștenitorii faimosului cartograf J.B. Homann.
Evenimentul se va bucura de prezența Excelenței Sale domnul Mihai Gribincea, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova. Excelența Sa va prezenta harta care va deveni ulterior exponatul vedetă al lunii aprilie la MNHCV, beneficiind de o prezentare și expunere aparte.
Cuvântul înainte va aparține doamnei Director a MNHCV, Cristina Toma, și domnului Sebastian Gheorghiu, din partea UCIMR. Domnul Adrian Năstase, a cărui colecție de peste 700 de hărți donată Statului constituie nucleul central al patrimoniului MNHCV, va fi prezent la eveniment.
Vor fi invitate să concerteze la vioară: Iolanta Eremie și Diana Ciudin, invitate speciale din Republica Moldova.
Programul serii va cuprinde lucrări de J.S. Bach, Eugène Ysaÿe, George Enescu.
Pentru completarea experienței, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise de hartă: Republica Moldova.
Prețul biletului de intrare la Muzeu este de 8 lei, vizitatorii fiind îndrumați să facă o rezervare din timp, locurile fiind limitate. Rezervările se pot face la adresa comunicare@muzeulhartilor.ro
După succesul primului eveniment, organizatorii promit să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă inedită asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Cristina Toma, la deschiderea Stagiunii: „LA MNHCV, publicul va găsi o colecție unică în România și rară în lume. Ne propunem să devină un spațiu de întâlnire al artelor, științelor și culturii, un centru de studiu al hărților preferat atât de către specialiști cât și de către publicul larg.
Un prim pas în transformarea Muzeului într-un spațiu de intersecție al artelor îl constituie proiectul Cartografii sonore – Concertele de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, ce debutează în această seară. Harta poate fi privită și interpretată în multe moduri; poate constitui un punct de plecare într-o călătorie care împletește pasiunea pentru istorie și geografie, poate fi începutul unei aventuri, al unei descoperiri. Și – de ce nu? – poate fi sursa de inspirație pentru muzicieni și interpreți. Aceasta a fost, pentru noi, premisa de la care am plecat în realizarea Cartografiilor sonore – aceea că o hartă poate fi privită și din punct de vedere muzical.”
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, un program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România în cele peste 100 de concerte organizate anual. În sprijinul eforturilor de promovare și susținere a tinerilor muzicieni s-a alăturat Banca Transilvania, prin încrederea acordată antreprenoriatului din sectorul creativ.
În sprijinul evenimentului din luna martie s-a alăturat Ambasada Republicii Moldova de la București. În jurul celor mai valoroase hărți din patrimoniul Muzeului, Stagiunea va găzdui în acest an un concert pe lună, organizatorii dorind să invite la desfășurarea proiectului cât mai multe instituții culturale internaționale.