Venezuela în doliu: Liderul, Hugo Chavez, a murit

Președintele Venezuelei Hugo Chavez a murit marţi la Caracas în urma unei lungi suferinţe provocate de cancer, în timpul căreia a fost de mai multe ori operat. Anunțul morții lui Chavez a fost făcut de vicepreşedintele Nicolas Maduro.

Chavez, care avea 58 de ani, a condus Venezuela timp de 14 ani, perioadă în care s-a remarcat ca un personaj excentric inclusiv pe scena politică internațională, având deseori ieșiri non-conformiste (este memorabil momentul în care, într-o reuniune internațională, a vorbit despre secretarul de stat american de la acea vreme, Condoleeza Rice, numind-o „chiquita”).

Naționalizarea multora dintre proprietățile companiilor străine i-a adus lui Chavez o faimă proastă peste hotare, dar l-a făcut foarte popular în interiorul țării. Hugo Chavez a câștigat de patru ori alegerile prezidențiale în Venezuela, ultima oară în toamna anului trecut, când se știa deja despre boala sa dar se spunea că s-a vindecat.

Din nefericire însă, revenirea bolii l-a determinat pe Hugo Chavez să meargă în Cuba, unde a fost din nou operat. După acest episod, fostul președinte venezuelean avea să rămână la pat în stare de inconștiență, motiv pentru care nici măcar n-a mai fost capabil să depună jurământul pentru intrarea în cel de-al patrulea mandat. Chavez a fost readus în Venezuela în urmă cu câteva săptămâni, iar starea sa a continuat să fie gravă.

Trupul neînsufleţit al preşedintelui Hugo Chavez va fi depus începând de miercuri în holul Academiei Militare din Caracas, iar funeraliile vor avea loc vineri.

Funeraliile şi omagiul postum în camera mortuară din holul Academiei Militare (vor avea loc) miercuri, joi şi vineri. (…) Vineri, la ora 10 dimineaţa, vom organiza o ceremonie oficială. (….) Vom asigura logistica pentru ca un număr cât mai mare (de venezueleni) să îl poată vedea pe părintele lor, eliberatorul, protectorul lor”, a declarat ministrul venezuelean de Externe Elias Jaua.

 Autorităţíle au decretat şapte zile de doliu oficial.

Potrivit legislației venezuelene, după moartea lui Hugo Chavez, atribuțiile sale vor fi preluate de un interimar dar numai pentru o perioadă foarte scurtă, întrucât în termen de 30 de zile trebuie organizate alegeri prezidențiale.

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.