Veteranii politicii „reintră în arenă să lupte cu răul”

Întoarcerea în politica țării sale a lui Donald Tusk face parte dintr-o tendință mondială a unor veterani de a reintra în arenă pentru a lupta cu iliberalismul și autoritarismul.

Sunt politicieni care apar ca challenger surprinzători ai regimurilor autoritare”, afirmă Maciej Kisilowski, profesor de Drept și Strategie la Universitatea Central Europeană.

Brazilianul Luiz Inácio Lula da Silva (foto), care va conta enorm în ecuaia votului prezidențial de anul viitor din Brazilia, ca și învingătorul la alegerile din SUA, Joe Biden, sunt alte exemple.

În timp ce fiecare revenire este în mod evident generată de un context național distinct, există câteva motive comune pentru care politicienii veterani pot fi da emoții electorale conducătorilor cu tendințe autoritare.

Pentru început, lideri precum Tusk, Lula sau Biden sunt foarte bine poziționați pentru a străpunge mitul invincibilității din jurul populiștilor de dreapta.

În țări precum Ungaria, Turcia sau Rusia, unde regimurile de dreapta sunt suficient de înrădăcinate, aparatele de stat continuă să se ocupe de a face ca realitatea să se potrivească cu narațiunea. Justiția politizată și forțele de ordine, mass-media controlate de stat și „statele mafiote”, ale rețelelor de afaceriști prieteni cu regimul sunt toate menite să facă formarea unei opoziții viabile și unificate aproape imposibilă.

Oamenii de stat mai în vârstă pot, paradoxal, să fie mai dornici să facă pași îndrăzneți decât omologii lor mai tineri din tabăra liberală.

Intrăm în arenă pentru a lupta cu răul”, a anunțat direct Donald Tusk în discursul său.

De obicei alerg nouă kilometri pe zi, de luni până vineri, pentru că trebuie să-mi pregătesc picioarele pentru a rezolva problemele acestei țări”, afirmă și Lula, în vârstă de 75 de ani.

Cât despre Biden, încă din primele zile de președinție a bifat o rafală de măsuri care vizează demontarea politicilor predecesorului Trump.

În timp ce liderii mai tineri pot fi în mod inevitabil predispuși să joace un joc de șah pe mai multe niveluri, ponderând riscurile pentru cariera lor politică, veteranii beneficiază de rapiditatea concentrării – a face tot ce este necesar, aici și acum.

Dar au veteranii timp pentru un joc pe termen lung? În Rusia, regimul lui Putin durează de 22 de ani, în Turcia de 18, în Ungaria de 11…

Roxana Istudor

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.