Alimentele de sezon – surse sănătoase de hidratare a organismului  

Pe timpul verii, când temperaturile sunt extrem de ridicate, cu cât timp petrecem mai mult sub razele soarelui, cu atât mai grave pot fi efectele asupra organismului nostru.

De aceea, este indicat ca timpul petrecut în aer liber să fie limitat, în special la orele prânzului, când soarele este foarte puternic. În plus, hidratarea și o alimentație bogată în vitamine și minerale, sunt esențiale.

Vara oferă o varietate de alimente benefice pentru nevoile organismului, pentru a-l ajuta să facă față zilelor însorite. Când un produs există din abundență, și costul acestuia tinde să scadă, astfel, alimentele de sezon au un preț mult mai accesibil.

Eat Seasonably [1] a realizat o cercetare care a arătat că un coș cu fructe și legume cumpărat în timpul verii poate fi cu o treime mai ieftin decât același coș cumpărat în afara sezonului.

„Pentru a ne putea bucura din plin de nutrienții alimentelor pe care le consumăm, este indicat să alegem produse proaspete, de sezon.

Cu cât alimentele pe care le alegem sunt cultivate mai aproape de locul în care trăim, cu atât mai puțin timp îl vor petrece pe o barcă, într-un avion sau camion, ceea ce înseamnă un timp mai redus înainte ca alimentele să își piardă proprietățile.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul vitaminei C, care se pierde rapid după ce produsul a fost cules.

Alimentația reprezintă combustibilul pentru organismul nostru, așadar este important să ne construim o dietă bazată pe produse ce aparțin tuturor categoriilor de nutrienți, fibre, proteine, vitamine, minerale, dar și glucide și lipide consumate cu moderație.

Pe de altă parte, hidratarea este extrem de importantă, în special vara. Pe lângă apă sau ceaiuri neîndulcite, berea fără alcool poate fi o opțiune de hidratare, fiind compusă din ingrediente 100% naturale. În plus, un pahar cu bere fără alcool de 250 ml conține doar 50 kcal”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.  

Top 3 cele mai populare alimente în sezonul de vară

Unul dintre cele mai așteptate fructe din sezonul cald este cu siguranță pepenele.

Pepenele verde este o gustare de vară dulce și răcoritoare, cu un conținut scăzut de calorii. Oferă hidratare și nutrienți esențiali, inclusiv vitamine, minerale și antioxidanți.

În plus, conține aproximativ 90% apă, ceea ce ajută organismul să rămână hidratat, și oferă, de asemenea, electroliți, cum ar fi potasiul. Astfel, pepenele poate fi o alegere sănătoasă de gustare în lunile fierbinți de vară.

Roșiile cu gust sunt un subiect foarte discutat la ora actuală în România. Pe lângă savoarea inconfundabilă a roșiei românești, acest fruct conține peste 94% apă.

Conținutul său nutrițional susține pielea sănătoasă, pierderea în greutate, dar și sănătatea inimii. În plus, roșiile nu conțin colesterol și sunt bogate în potasiu, vitamina C și calciu.

Din punct de vedere științific, la fel ca roșia, castravetele este un fruct. Acesta are un gust răcoritor și un conținut ridicat de apă și, în plus, contribuie la hidratarea organismului, în special în anotimpul cald.

Castraveții furnizează organismului numeroși nutrienți, precum calciu, magneziu și potasiu, fiind totodată, săraci în calorii, grăsimi, colesterol și sodiu.

Datorită ingredientelor 100% naturale din care este fabricată, berea poate fi o opțiune de hidratare și o sursă importantă de antioxidanți, în special în varianta sa fără alcool.

Berea poate oferi organismului un aport de vitamine de tip B, minerale și fibre. În plus, băuturile bogate în fibre, cum este și berea, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă.

Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.

[1] http://eatseasonably.co.uk/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.