Viața și fericirea noastră!!! (39)

De mult, Rebecca, mă țineam să-ți spun ceva foarte important despre viață. Noi, oamenii, eu, tu, cei din preajma noastră, suntem cu toții ucenici într-o profesie în care nu devenim niciodată maeștri – VIAȚA!

Viața nu este o problemă care trebuie rezolvată, ci un mister care trebuie trăit.

Este adevărat tati, că cuvintele pot fi cheile vieții?

Da, tată, cu o condiție, să fie alese corect, căci ele pot deschide orice inimă și în același timp pot închide orice gură. Să știi, draga mea, că limba nu are oase, dar este o ”armă” redutabilă care, prin cuvintele pe care le articulează, poate să frângă o inimă, motiv pentru care va trebui să fii foarte atentă la vorbele tale.

De ce o situație nedorită, critică, întotdeauna îți dă neliniște și îți taie elanul?

Să știi copilă, că fiecare situație proastă sau critică, cum îi spui tu, are și o latură pozitivă din care poți învăța câte ceva, doar că trebuie să descoperi acel ceva! Bunăoară, chiar și un ceas stricat totuși îți va arată ora exactă de două ori pe zi, chiar dacă nu funcționează.

Tu trebuie să știi că în viață trebuie să dai dovadă de modestie, pentru a nu lăsa impresia că te consideri superioară celor cu care interacționezi, tu să ai curajul de a putea face față oricărei situații nedorite, cum spui tu, și în cele din urmă, căci înțelepciunea de a păstra tăcerea în fața prostiei monumentale din jurul tău.

Tu trebuie să fii întotdeauna unică, ca sarea, cu un caracter unic, căci chiar dacă prezența ta nu este simțită, în schimb absența ta va face ca totul să să nu mai aibă gust, farmec. Ce zici, nu e șic?!?

Care e diferența între minciună și adevăr?

Ce să-ți spun? Pe mine tatăl tău, nimic nu mă face să-mi pierd interesul mai repede față de un individ, decât o persoană care mă minte, sau măcar încearcă să o facă, deși, la experiența mea de viață, este puțin probabil să mă las mințit. Dar să știi că adevărul nu a pătat și nu va păta niciodată buzele celor care îl spun, ci conștiința celor care îl ascund.

Oricum, oamenii care mint sunt foarte periculoși și oricând dispuși la acte de trădare, la parșivenie și la lipsă de bun simț. În concluzie, ți-aș spune că adevărul te fortifică, iar minciuna te va distruge. Dar e foarte important ca niciodată să nu minți persoana care are încredere în tine și să nu mai crezi niciodată în persoana care te-a mințit o dată, pentru că o mai repeta.

Draga mea, să ții minte că în lumea asta imperfectă, mințile puternice discută idei, mințile mediocre discută evenimente și mințile slabe discută oameni, adică bârfesc, bârfa devenind un fel de sport național la români!

Deși te-am întrebat, am să insist chiar dacă risc să mă repet, de ce omul este o ființă veșnic nemulțumită?

Ți-am mai răspuns, în formă empirică, de ce. Poate că își conștientizează propria existență abia după ce o constată pe propria piele. Bunăoară, e nemulțumit, că are pantofi vechi și tociți, până când întâlnește un semen fără picioare! Eu cred că de fapt ne gândim mult prea des la ceea ce ne lipsește și, în același timp, mulțumim prea rar pentru tot ceea ce avem deja, bunului Dumnezeu.

Există o caracteristică deloc lăudabilă a oamenilor și, sincer să fiu mi s-a întâmplat inclusiv mie, și anume, mult prea des judecăm oameni fără să-i fi cunoscut puțin măcar. Poate prea rar ne uităm la propriile noastre defecte, exacerbându-le pe ale celor din jurul nostru. Și asta e mare greșeală!

Trăim o viață trepidantă, obositoare aș zice, cu multe evenimente, ne stresăm și ne tulburăm din lucruri mărunte, am vrea să le facem pe toate deodată deși știm că nu se poate și, din păcate, prea rar ne oprim să respirăm profund și să ne bucurăm cu adevărat de viață. O prostie!

Paradoxal, ne plângem că timpul trece foarte repede, însă nu facem nimic pentru a valorifica și trăi frumos fiecare clipă a existenței noastre, uitând că de fapt suntem simpli călători prin lumea asta.
Trăim într-o continuă agitație, ca într-o furtună cu puține momente de calm, fără să realizăm că viața noastră e unică! (Va urma)

Lord, Prof.univ.dr. Florentin SCALEȚCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.