Viața și fericirea noastră! (V)

După ce i-am spus Rebeccăi cam cum se poate pierde viaţa, ea m-a întrebat în continuare: Dar tu, tati, cât de implicat ai fost şi încă mai eşti în viaţa şi fericirea ta şi a noastră?

Surprins de întrebarea ei, i-am răspuns: Păi, tati, eu la vârsta mea, după toate câte am trăit, sau mai bine spus, după ce am trăit trei vieţi într-o viaţă, timp în care am învăţat multe de la viaţă şi de la oameni, cu bunele şi relele lor, să ştii că tatăl tău a ajuns la momentul în care  nu mai are timpul necesar pentru acei oameni răi, negativi, irascibili, toxici şi, cu atât mai mult, nu mai participă la conversaţii inutile. Draga mea, eu am renunţat în a mai aduce argumente ca să le dovedesc că am dreptate unor căpoşi care ignoră tot. Şi să mai ştii ceva, de mult am renunţat să mai lupt pentru principii care nu îmi aparţin. Oare te întrebi pentru ce am timp acum? Păi, doar pentru frumos, doar pentru mine şi familia mea, pentru sufletul meu şi cu disponibilitate maximă pentru toţi oamenii dragi mie, pe care eu mi i-am ales.

Trebuie să ştii şi să nu uiţi că în viaţa mea am cunoscut cam patru tipologii umane: au fost oameni care m-au ajutat când mi-a fost greu, alţii care m-au părăsit când viaţa mi-a devenit un calvar, unii care m-au ignorat şi ocolit şi o ultimă categorie  în care se regăsesc toţi cei care m-au făcut să îmi fie greu şi să sufăr. Să ştii, draga mea, că ce nu trăieşti la timp şi nu fructifici la momentul potrivit, nu vei mai trăi niciodată.

Dar să nu uiţi că pentru cel mai frumos cadou pe care l-ai primit de la Dumnezeu, VIAŢA, să mulţumeşti cu credinţă şi smerenie. Să nu uiţi că fără Dumnezeu viaţa ta va fi o continuă necunoaştere, o mare grijă şi o imensă deznădejde.

Ca să poţi fi fericită este eminamente necesar, chiar aş zice interzis, să stai toată ziua să te plângi, tot aşa cum nu ai voie să te superi pentru orice nimicuri. Caută să nu mai pui totul la suflet. Învaţă să mai şi ignori. Păstrează-ţi sufletul liniştit ca să poţi merge înainte.

Să ştii, iubita mea, că două reguli sunt capitale pentru orice fiinţă umană care îşi doreşte liniştea şi fericirea!

Regula 1 – nu te indispune din cauza lucrurilor neînsemnate şi Regula 2 – toate sunt lucruri neînsemnate când vine vorba de propria ta viaţă şi fericire.

Un alt lucru interzis pentu a fi fericit este să eviţi întâlnirile cu persoane negative.Tot timpul, dacă vrei „să cazi în capcana fericiriii”, tu trebuie să râzi, să te distrezi şi să trăieşti fiecare clipă de parcă ar fi ultima!

Ce te costă un zâmbet în fiecare dimineaţă şi un mulţumesc către Dumnezeu în fiecare seară?

Tu îţi vei culege propria fericire de acolo unde o sădeşti. Cu siguranţă vei avea satisfacţia fericirii dacă, ce ai sădit cândva, vei avea grijă să îngrijeşti şi să protejezi. Cu alte cuvinte, vei obţine roadele grijii tale de ceea ce ai sădit.

Fiecare zi poate fi una potrivită să te bucuri de propria viaţă, indiferent dacă este o zi însorită sau plouă. Oricum, cu bune, cu rele, viaţa merge înainte!

Eu îţi doresc Rebecca, fata mea, numai bine, sănătate mintală, spirituală şi fizică şi oriunde te va îndrepta destinul tău, întotdeauna să-ţi meargă bine, dar să fii foarte atentă, să nu forţezi destinul şi nici să nu păşeşti înaintea lui! E suprema dorinţă pe care trebuie să o ai, să îţi umpli sufletul de iubire, bucurie şi multă dragoste faţă de Bunul Dumnezeu!

Să nu uiţi nicio clipă, fetiţă scumpă, să visezi, iar pentru asta nu există „prea târziu” decât la ultima bătaie a inimii!

Să nu crezi că viaţa este cumva o formulă matematică general valabilă. Nici vorbă! Ea este, în esenţă, o trăire în Duh şi Adevăr. Şi mai este ceva ce trebuie să ştii, viaţa nu se caută şi nu se învaţă!

În viaţă, draga mea, două lucruri sunt de ţinut minte şi anume: totdeauna, când eşti singur să ai mare grijă de gândurile tale şi, apoi, totdeauna, când eşti într-o comunitate de oameni, să ai mare grijă de cuvintele tale, care de multe ori îţi pot face mai mult rău decât bine. Nu vorbi înainte să iei o pauză şi să analizezi ce, cum şi cât vrei să spui!

Să nu uiţi, iubita tatii, că deşi timpul este gratis, el este totuşi de nepreţuit pentru noi, muritorii. De asemenea, este adevărat că n-ai să poţi niciodată să stăpâneşti timpul, dar să îl foloseşti util pentru tine este nu doar un sfat înţelept pe care ţi-l dau, ci este cu adevărat o virtute.

Descoperă şi  redescoperă zi de zi iubirea pentru Creatorul nostru şi ai mare grijă de sufletul tău tânăr şi curat, nu ţi-l încărca cu răutăţile acestei lumi! Iar ca să ajungi la propria-ţi fericire, nu cred că ai nevoie de vreo hartă, ci de prezenţa ta, cu sufletul tău, cu Eu-l tău, spiritul tău şi fiinţa ta. Cu alte cuvinte, ai nevoie doar de tine ca existenţă în lumea în care ţi-a fost dat să trăieşti. Să ai tot binele din lumea asta mare, imperfectă şi plină de necunoscut şi răutăţi! (Va urma)

 

                                                                                                Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.