Vier Pfoten: Normele de aplicare a programului de gestionare a câinilor fără stăpân sunt bune

Normele metodologice de aplicare a programului privind gestionarea câinilor fără stăpân sunt bune în proporție de 80%, a declarat miercuri Kuki Bărbuceanu, coordonator de proiecte în cadrul organizației Vier Pfoten România, la dezbaterea organizată de ANSVSA.

„În principiu, normele (metodologice de aplicare a programului privind gestionarea câinilor fără stăpân n.r.) sunt bune 80%, dar ca să-și producă efectele pozitive și anume să scadă numărul câinilor fără stăpân trebuie să fie totul foarte clar. Noi am cerut în primul rând transparență, bunăstarea animalelor și facilitarea adopției. (…) Am dorit să eliminăm din norme posibilitatea ca o unitate administrativ teritorială să aibă un adăpost în afara acesteia, practic pentru București nu pot să am un adăpost la 50 de kilometri. În același timp timp se va evita și spălarea de bani pentru că o unitate nu are voie să investească decât pe raza ei. De asemenea, vrem să dăm posibilitatea primăriilor de a colabora pentru niște spații și ne-am gândit deja la o propunere împreună cu Administrația Națională a Penitenciarelor, unde ar putea fi cazați câinii care vor fi adoptați la distanță, pentru a nu bloca adăposturile primăriilor din orașele respective”, a arătat reprezentatul Vier Pfoten.

În acelaşi context, Ana Măiță, reprezentantul Asociației „Mame pentru mame”, a declarat că se dorește, în primul rând, ridicarea câinilor de pe străzi și reteritorializarea lor.

„Nu mai vrem câini pe străzi și nici conceptul de animal reteritorializat. Câinii nu mai trebuie împărțiți în categoria câine blând sau câine agresiv, ci câine cu stăpân sau fără stăpân, iar aceste aspecte, prin lege și norme corect finalizate, vor avea o procedură clară de ridicare de pe stradă, ducere în adăpost, sterilizare, deparazitare, identificare cu ajutorul microcipului, iar soarta lor va fi decisă, conform legii, fie sunt adoptați în 14 zile lucrătoare, 20 cu weekendurile, fie sunt eutanasiați. Nu vrem câini desemnați către scările de bloc sau comunitățile de locatari. Aceste categorii nu există în lege, iar normele nu le pot inventa. De asemenea, vrem ca toate organizațiile non profit să poată să participe la aceste proceduri, nu numai cele pentru protecția animalelor, ci și cele pentru protecția cetățenilor astfel încât să se asigure că autoritățile își fac treaba și datorită lor nu mai avem câini pe străzi”, a arătat Ana Măiță.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.