Viitorul nu prea mai suna bine: Ce se va intampla cu pensiile romanilor in viitorul apropiat

Se stie… orientativ ca varsta de pensionare e de vreo 65 de ani. Presupunand ca starea de fapt din Romania nu te doboara inainte de aceasta etate, cea mai mare incertitudine este cati bani vei primi in fiecare luna sub forma de pensie.
De la inceputul anului, contributia procentuala catre Pilonul 2 de pensii, cele private obligatorii, s-a diminuat de la 5,1%, la 3,75% din salariile brute.
Proiectul noii legi a pensiilor prevede, pentru asiguratul care contribuie la un fond de pensii administrat privat, ca punctajul lunar se corecteaza cu raportul dintre cota de contributie de asigurari sociale datorata sistemului public de pensii de catre asigurat, prevazuta de Codul fiscal, din care s-a dedus cota de contributie aferenta fondului de pensii administrat privat si cota de contributie prevazuta pentru persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale.
Deci, cumva statul – acelasi care, acum un deceniu, decidea introducerea pensiilor private obligatorii – descurajeaza contributia la Pilonul 2.
In zece ani de existenta, Pilonul 2 a obtinut un randament de aproape 130%. In acelasi timp, banii dati de angajati in Pilonul 1 ce au facut? Au fost folositi pentru plata actualelor pensii (unele speciale, nebazate pe principiul contributivitatii).
La sfarsitul anului trecut, Pilonul I, al pensiilor de stat, avea un deficit de 14 miliarde de lei, in timp ce, Pilonul 2 din Romania este unul dintre cele mai performante din Europa, cu 40 de miliarde de lei acumulati, in zece ani de zile.
Este cumva logic ca niste bani investiti vor aduce mai mult inapoi decat banii dati statului acum pentru generatiile aflate deja la pensie, in timp ce actualii contribuabili la Pilonul 1 ar trebui sa astepte sa le plateasca pensiile copiii inca nenascuti…

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.