Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Viitorul Roșiei Montane este predictibil: fără cianură

Publicat: joi, 24 octombrie 2013

În cadrul întâlnirii recente dintre oficialii români și cei americani s-a discutat despre sectorul economic din România și s-a accentuat necesitatea creării unui mediu predictibil pentru companiile americane. În timpul întâlnirii dintre vicepreședintele american Joe Biden și Victor Ponta, 30 de cetățeni americani, originari din județul Alba au protestat în fața Casei Albe împotriva proiectului minier de la Roșia Montană.

Campania Salvați Roșia Montană atrage atenția companiilor ce caută stabilitatea și predictibilitatea mediului politic și economic că această stare de fapt nu va fi întrunită atâta timp cât acțiunile lor vizează opearațiuni ce încalcă drepturile omului, Constituția, dreptul la un mediu curat. Sunt apreciate acele proiecte investiționale ce propun în mod democratic și transparent o reală dezvoltare durabilă a comunităților din România. Orice tentativă a companiilor de a profita de predispoziția de coruptibilitate a autorităților locale și centrale, orice încercare de fabricare a unor false stări de fapt sau de a cumpăra vocea mass-mediei nu va reprezenta decât costuri inutile pentru investitori ce nu și le vor acoperi niciodată și pentru care nu îi va despăgubi nimeni. Această mișcare socială este departe de a fi violentă, dar este vehementă împotriva practicilor nedemocratice și anticonstituționale a unei mari părți a oamenilor politici români.

Milioanele de euro cheltuite pentru convingerea cetățenilor români de oportunitatea proiectului minier cu cianuri de la Roșia Montană nu au făcut decât să prezinte publicului larg dezinformări, interpretări denaturate, iar adevărurile incomode au fost constant ascunse. Aceste tentative de înșelare a opiniei publice au fost dejucate prin informarea cu argumente pertinente transmise prin medii alternative unui public larg și conștient. Alimentarea conturilor instituțiilor media ca plată pentru reclame neconvingătoare a avut în mod evident rolul nelegitim și ilegal de influențare a conținutului editorial. Prin urmare, la nivel de predictibilitate, este clar că orice tentative suplimentare de păcălire a opiniei publice sau de influențare a mass-mediei nu vor avea succes tocmai pentru că se bazează pe aceleași false argumente foarte puțin credibile.

Campania Salvați Roșia Montană atrage atenția liderilor politici că tentativele diversioniste de amânare a votului sau de recosmetizare a propunerii de lege pentru distrugerea Roșiei Montane nu fac decât să scandalizeze și mai mult opinia publică. Sentimentul de abandon al binelui comun de către mare parte a clasei politice este alimentat constant de atitudinea servilă față de profitul companiilor străine și de disponibiliteatea politicienilor de a găsi soluții legale nelegitime pentru proiectele cu activități înafara legii. Este iarăși foarte predictibil că susținerea nelegitimă a proiectelor ilegale ce nu respectă mai ales dreptul cetățenilor români la un mediu curat va fi aspru sancționată de cetățeni fie prin nesupunere civică, fie prin reorientarea opțiunilor politice. Prin urmare, odată obținut sprijinul interesat al politicineilor, companiile cu proiecte ilegale nu vor avea niciodată garanția că protectorul intreselor sale va fi mereu în sfera puterii, este evidentă dorința unui public din ce în ce mai numeros și mai indignat ca politicienii să se dezică de aceste practici nedemocratice.

“Companiile ce vor veni să investească la Roșia Montană sunt binevenite atâtat timp cât nu mint, nu ne cumpără politicienii și presa, nu ne otrăvesc apa și pământul. Dacă în schimb vor căuta să ne schimbe legile, să ne ia prin expropriere terenurile și casele sau să ne lase otrăvuri în locul patrimoniului atunci să mizeze întotdeauna pe un public extrem de potrivnic și extrem de vehement. Dacă vor predictibilitate, atunci să se considere avertizați.” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.
“Tentativele de inducere în eroare a publicului larg de către politicienii ce sprijină nemărginit proiectul cu cianuri de la Roșia Montană au eșuat lamentabil. Dezinformările ce au mizat pe imaginarele intențiile violente ale protestatarilor sau cosmetizarea și reformularea legii anticonstituționale nu au făcut decât să demonstreze cât de independenți de realitate sunt susținătorii cianurii. Singurul lucru predictibil este că protestând și informând cât mai mulți oameni vom face ca actuala clasă politică ce sprijină proiectul minier să fie doar o tristă și neplăcută amintire.” a declarat Tudor Brădățan, Mining Watch România.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=17379

Publicat de la data oct. 24 2013. Categorii Mediu.

Zona comentariilor

Meteo în țară

15 octombrie 2019, 10:47
 

NE
Ceaţă
9°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 8°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 4 km/h NE
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:30
Apus: 18:32
Prognoza 16 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Înnourat
22°C
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

NE
Nori intermitenti
9°C
Vânt: 0 km/h NE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 233.826 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team