Vis de iarnă, episodul patru: Magie şi naivitate

Atmosfera de Crăciun ne aduce bucurie şi ne aminteşte cu precădere de anii copilăriei, de emoţia aşteptării împodobirii bradului, de clipa în care visăm să-l întâlnim pe Moş Crăciun.

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creştine, Crăciunul e aşteptat cu mare entuziasm de toată lumea, indiferent de vârstă, uneori chiar şi de religie. Sigur te gândeşti cu drag la cadourile lui Moş Crăciun, la colinde, la mirosul de brad şi la vâscul din pragul uşii. Şi, cu siguranţă, experienţele personale au încărcat astfel de clipe magice cu semnificaţii proprii. Dar mai mult decât atât, tradiţiile legate de Crăciun aduc simboluri naturale vechi de sute de ani.
Perioada sărbătorilor de iarnă este poate cea mai fascinantă, cea mai magică perioadă a anului. Ce reprezintă această perioadă pentru mine?
Este o mică scăpare, o mică evadare, o eliberare a sufletului şi a minţii. Pentru mine reprezintă perioada cea mai dragă, specială, o perioadă pur şi simplu magică.
Este perioada în care oamenii devin mai buni, calmi, împăcaţi sufleteşte, plini de iubire, pace şi linişte spirituală.De ce iubesc sărbătorile de iarnă?
Datorită luminiţelor de Crăciun care înfrumuseţează orice oraş, datorită bradului de Crăciun pe care îl împodobesc alături de familie, datorită mesei din ziua sfântă de Crăciun petrecută alături de toate persoanele dragi şi speciale din viaţa mea. Este o perioadă în care toţi devenim puţin mai buni, mai înţelegători.
Poate sună a clişeu ceea ce voi spune, dar cred cu tărie că este perioada cea mai specială pe care o trăieşte un om în viaţă. Este adevărat că această perioadă este percepută diferit de fiecare persoană în parte.
Cea mai fascinantă şi frumoasă parte a vieţii mele o reprezintă copilăria în perioada sărbătorilor de iarnă. Toate acele zile de 25 decembrie în care mă trezeam, plină de emoţie, fericire, naivitate şi alergam până la brad să descopăr cadourile lăsate de Moş Crăciun. Cred că aceea emoţie nu se compară cu nimic şi nu poate fi egalată de nimic. Acele dimineţi mi-au oferit mii şi mii de amintiri; amintiri pe care le păstrez într-un colţ de suflet.
Sărbătorile cu tot ceea ce reprezintă ele: luministe, brazi, mese organizate în familie, colindători şi colinde, cadouri, mirosul de portocale şi scorţişoară, mâncărurile delicioase pregătite de mama şi bunica, toate aceste lucruri spun într-un cuvânt „dragoste”.
Care au fost cele mai frumoase sărbători petrecut de mine?
Cu siguranţă cele mai speciale sărbători pentru mine au fost cele petrecute alături de familie. Până la vârsta de 22 de ani pot spune că am petrecut sărbătorile în multe şi diferite feluri, dar sărbătorile alături de familie sunt cele mai dragi sufletului meu.
Am petrecut sărbătorile alături de prieteni dragi, în diverse locaţii: mare, munte, restaurant, club, dar pot spune cu sinceritate că ceva lipsea, că se pierde puţin din acel farmec inconfundabil al sărbătorilor.De ce?
Pentru a aşa cum ştie toată lumea, tinerii, pun valoare pe alte lucruri: băutura, ţigări, muzică care te surzeşte, distracţie, lucruri fără valoare pentru mine.
Revelionul este un moment bun să rememorezi alături de familie amintirile plăcute din anul care se încheie şi să faci planuri pentru anul următor.
Fie că alegi să îl petreci acasă sau într-o destinaţie îndepărtată, dacă petreci Anul Nou alături de cei dragi, acest moment va fi o amintire plăcută pentru mai târziu. Noaptea dintre ani este şi momentul în care poţi alege să schimbi ceva la tine sau îi poţi ajuta pe cei din jur să ia o hotărâre de Anul Nou şi să o respecte apoi, pentru a-şi îmbunătăţi viaţa sau pentru a se schimba în bine.
Căldura şi bucuria aduse de Sărbătorile de iarnă nu se află însă în bogăţia mesei sau a cadourilor primite. Timpul petrecut împreună cu familia la împodobirea bradului de Crăciun sau la decorarea casei îţi poate ajuta familia să se apropie şi mai mult.

Roxana CEPOIU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.