Visul meu

Visul meu de jurnalist coincide cu visul meu de profesor: să dărâm lumi și să construiesc altele mai bune în loc. E un vis ce mă bântuie de multă vreme. E un vis la care mi se aduce reproșul de a fi mult prea idealistă. E un vis care, atunci când este rostit cu voce tare, pare din ce în ce mai greu de atins. Un vis ce stârneşte zâmbete ironice și priviri piezișe atunci când vorbesc despre el.
Poate că sunt doar o naivă, în socialul ăsta fals și gol în care îmi duc existența. Poate că, asemenea altor naivi cu vise similare, nu voi reuși să schimb nimic. Poate că voi fi doar un Sisif, menită spre a-mi duce povara sub privirile sarcastice ale unui spirit atotputernic, cu drepturi absolute. Poate că toate acestea se vor adeveri, dar asta doar dacă voi lăsa temerile să-mi macine interiorul și idealul.
Poate că deocamdată îmi lipsește orice instrument necesar în a-mi porni lupta cu o societate roasă de prejudecăți, de discriminare, de falsitate, de oameni comuni și goi pe interior. Poate că am nevoie, asemenea lui Dante, de un spirit protector, care să mă scoată din Infern și să mă poarte prin alte universuri, până ce îmi voi fi atins scopul. Poate că acești ani de facultate sunt călătoria mea de inițiere, iar fiecare dintre profesori este un Virgiliu, menit să mă ducă mai aproape de golul meu.
Asta mi-ar plăcea sa devin! Un spirit care să călăuzească alte spirite, neatinse încă de un demon consumerist, de un demon manipulator, de un demon ce spală creiere și nimicește speranțele la un viitor și la o societate mai bună.
Mă tem uneori ca nu cumva să mă pierd în labirintul ăsta al societății în care mă zbat să îmi găsesc locul. Mă tem ca nu cumva să mă trezesc într-o zi și să nu-mi amintesc nimic cele-n care cred, nimic din ceea ce visez, nimic din ceea ce aș dori să schimb. Mă tem ca nu cumva într-o zi societatea să mă înghită și să mă transforme într-un exemplar standard, uniformizat. Aș vrea să fiu profesor, aș vrea să fiu jurnalist, aș vrea să fiu un jurnalist cu abilitățile unui profesor. Aș vrea ca, asemenea lui Martin Luther King Jr., să văd doar binele în oameni, să scot doar binele din oameni și să îi fac și pe ceilalţi să mai îngroape din prejudecățile pe care le au cu privire la semenii lor. Aș vrea ca, începând un război prin cuvinte, ignoranții să fie răniți și, după ce se refac, să înceapă să ducă vieți mai bune, mai puțin superficiale, să poată distinge mai ușor între bine și rău, între aparență și esență, să vadă dincolo de pătura opacă pe care media tot încearcă să o arunce asupra robilor ei.
Poate că sună ca un basm. Mi-ar plăcea să fie un basm. Pentru că asta ar însemna că, în calitatea mea de erou, aș reuși să înving zmeul malefic reprezentat de societatea de consum și de media. Ar însemna că trăim într-un univers în care, odată ce binele izbutește, toți trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Mi-ar plăcea să fie un basm, pentru că ar însemna să am alătură-mi, în această luptă, personaje care-mi împărtășesc idealurile, care luptă pentru același țel, personaje cu puteri supranaturale, menite să mă facă și pe mine să devin un erou mai puternic, menite să mă prevină din a mă abate de la calea de urmat.
Într-o oarecare măsură, descopăr că basmul acesta prinde contur. Călătoria mea a început acum trei ani și va mai ține cel putin încă pe atât. Treptat, descopăr alți eroi cu vise similare. Încerc să îi țin aproape, îmi închipui cum societatea și media vor deveni un promotor al Binelui Universal și al Dreptății Sociale. Îmi închipui cum, peste ani, alături de toți acești oameni minunați, viitorul va căpăta nuanțe aprinse.
Îmi închipui… dar până la concretizarea acestor închipuiri, presimt că voi mai trece de niște probe și de niște teste, menite a-mi pune la încercare convingerile. Dar nu mă tem. Atâta timp cât visul meu de jurnalist îmi ține companie, presimt că binele va domina maleficul gigant al mediei.

Roxana PETRE, anul 1, Jurnalism

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.