Vizita președintelui României în Statele Unite ale Americii

În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, marți, 6 iunie a.c., Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington și a avut o întrevedere cu Mike Pompeo, directorul Central Intelligence Agency (CIA), informează Administrația Prezidențială.

Depunerea coroanei de către Președintele României în cadrul unei ceremonii solemne a reprezentat un omagiu adus memoriei și eroismului personalului militar american angajat în susținerea, cu prețul vieții, a păcii, libertății și democrației în Europa și în întreaga lume și a marcat recunoașterea sacrificiului suprem al generațiilor de militari americani căzuți pe fronturile din cele două războaie mondiale și din alte conflicte.

Momentul depunerii coroanei a presupus cel mai înalt ceremonial utilizat pentru un șef de stat:  Președintele României a fost întâmpinat cu 21 de salve de tun și de garda de onoare și au fost intonate imnurile României și Statelor Unite ale Americii. Președintele Klaus Iohannis a fost condus la Monumentul Soldatului Necunoscut de generalul maior Michael Howard, comandantul districtului militar Washington.

Tot astăzi, Președintele României a avut o întrevedere cu conducerea CIA. Cu acest prilej, a transmis aprecierea pentru excelenta şi complexa colaborare dintre CIA şi partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere şi sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreşte şi mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două ţări.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveşte ameninţările hibride de pe Flancul Estic al NATO.

Președintele României a asigurat că țara noastră înţelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acţioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaţionale pe linie de securitate.

La rândul său, conducerea CIA a evidenţiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate.

Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, şi un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), amenințarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum și stabilizarea Afganistanului.

Monumentul Soldatului Necunoscut a fost stabilit la 4 martie 1921 pentru omagierea militarilor americani neidentificați. În ansamblul memorial sunt dedicate secțiuni distincte pentru militarii căzuți în Primul și în Cel de-al Doilea Război Mondial, Războiul din Coreea și Războiul din Vietnam. Depunerea coroanelor de flori omagiale cu ceremonial militar, în onoarea soldaților americani căzuți la datorie, reprezintă un gest tradițional al fiecărui președinte al Statelor Unite. La 19 ianuarie 2017, Președintele-ales Donald Trump a marcat primul eveniment oficial din cadrul ceremoniei de inaugurare în funcție, prin depunerea unei astfel de coroane la Monumentul Soldatului Necunoscut.

Citește pe AGERPRES ȘI:

Dragnea despre vizita președintelui Iohannis în SUA: Îmi doresc să fie o vizită bună

Combaterea terorismului și solidaritatea transatlantică, printre subiectele abordate de Iohannis la întâlnirea cu directorul CIA

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.