Voucherele de vacanță și norma de hrană, de la începutul anului viitor, în bani

Voucherele de vacanță și normele de hrană se vor acorda de la începutul lui 2018 în bani, a declarat, marți, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, la finalul dezbaterilor din Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților privind proiectul Legii salarizării în sistemul bugetar.

„Mai mulți bugetari iau tichete de masă anul acesta și, de asemenea, este o ordonanță de urgență, dată de Guvernul României, în care toți bugetarii iau un voucher de vacanță, dar care nu este în bani, cum este anul viitor, ci este tichet. S-a rămas pe această variantă, până la începutul anului viitor, iar la începutul anului viitor urmează să se acorde și aceste drepturi, în bani de data aceasta, nu în tichet”, a explicat Olguța Vasilescu.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că au fost făcute o serie de reglaje în ceea ce privește salarizarea primarilor, făcându-se o diferențiere între primarul de oraș și primarul de comună, care au același număr de locuitori.

„Nu a fost nicio majorare la primari. Sunt foarte mici reglaje. În general, înainte, în lege, se spunea localitate sub 20.000 de locuitori, de exemplu, dar nu se făcea distincția dacă e vorba de oraș sau de comună, pentru că sunt și comune foarte mari în România, până în 20.000 de locuitori. Practic, doar aceste reglaje au fost. Nu sunt creșteri pentru anumiți primari. S-a făcut o diferențiere între primar de oraș și primar de comună, care au același număr de locuitori. Și primarul general al Capitalei, atât a fost făcută”, a precizat ministrul Muncii, subliniind că inițial Comisia operase niște scăderi, dar că „astăzi le-a adus la loc în varianta Senatului”.

Lia Olguța Vasilescu a menționat, de asemenea, că în Comisia de muncă s-a decis ca plafonul de 30 pentru sporuri să treacă în cazul Apărării și Ordinii Publice pe ordonatorul principal de credite și nu pe fiecare ordonator de credite cum s-a stabilit pentru ceilalți bugetari.

Această decizie a fost luată după ce președintele Sindicatelor din Poliție, Dumitru Coarnă, a protestat în comisie, nemulțumit de prevederile articolului 25 privind sporurile. Acesta a afirmat că angajații din Ministerul de Interne sunt „mari consumatori de sporuri”, lucrează noaptea, sâmbătă, duminică, iar noua variantă a proiectului Legii salarizării pune plafon la sporuri, ceea ce va însemna că angajații din Ministerul de Interne „închid și pleacă acasă” sau vor protesta.

„Domnul Coarnă niciodată nu este mulțumit. Dacă o să îl întrebați, și acum o să vă spună că nu e mulțumit, pentru că de câte ori am negociat cu dumnealui și ne-am înțeles, a mai venit și a mai cerut 3 lucruri. Exact asta s-a întâmplat și astăzi. După ce a obținut și să treacă Apărarea și Ordinea publică pe ordonatorul principal de credite, gradația să se calculeze altfel decât până acum, a venit acum și cu fidelitatea. Deci, domnul Coarnă niciodată nu este mulțumit”, a spus Olguța Vasilescu.

Întrebată cum va explica românilor că de la 1 iulie salariile demnitarilor și cele ale aleșilor locali vor crește, iar toți ceilalți bugetari așteaptă până anul viitor, ministrul Muncii a răspuns că anul acesta acesta au fost majorări în aproape tot sectorul bugetar.

„Vreau să vă spun că până acum au crescut salariile în aproape tot sectorul bugetar. Este vorba de 15% pe care i-a obținut ca și majorare Educația, 15% Sănătatea, 20% Administrația locală. Luna trecută iarăși au fost 20% în agențiile de mediu, Delta Dunării, OPC-uri, IMM-uri, iar acum, de la 1 iulie, se intră pe o grilă de salarizare, care nu privește doar demnitari, privește și administrația publică locală și nu se putea trece administrația publică locală pe o grilă separată, pentru că sunt în aceeași anexă, deci nu este majorare doar pentru demnitari. Anul acesta au fost majorări pentru toate categoriile de bugetari”, a precizat oficialul MMJS.

La întrebarea privind sursa de finanțare pentru suma suplimentară rezultată din amendamentele aprobate, Lia Olguța Vasilescu a afirmat că aceasta va fi acoperită de la buget.

„Din ce știu eu de la Finanțe, anul acesta au fost majorări salariale de 6 miliarde, deci toate cele despre care v-am spus — Sănătate, Educație, Administrație, Cultură cu 50%, majorările care s-au făcut luna trecută, iar anul viitor va fi un impact de 10 miliarde în plus, ajungându-se la 75 de miliarde până la sfârșitul anului viitor, exact varianta de la Finanțe. (…) De la bugetul statului, e logic, nu? Bineînțeles că se acoperă.(…) Această Lege a salarizării unitare a fost discutată în coaliție, a fost lucrată de specialiști, așa cum v-am spus, iar toate aceste corelări s-au făcut”, a precizat Olguța Vasilescu.

Acesta a subliniat că miercuri va susține proiectul Legii salarizării unitare în Plenul Camerei Deputaților.

Deputații din Comisia pentru muncă au dat marți un raport favorabil cu amendamente la proiectul de Lege privind salarizarea personalului bugetar.

În favoarea raportului au votat 15 deputați, patru s-au abținut și doi au votat împotrivă.

Anterior, Olguța Vasilescu, afirmase că Ministerul Muncii calculase un impact de 75 de miliarde de lei până la sfârșitul anului 2018 pentru Legea salarizării, dar a trebuit să refacă calculele marți dimineață cu Ministerul de Finanțe ca să rămână în aceeași anvelopă salarială.

„Astfel, noi calculasem un impact de 75 de miliarde până la sfârșitul anului 2018. A trebuit să refacem calculele de dimineață cu Ministerul de Finanțe ca să rămânem în aceeași anvelopă salarială pentru că mai mult nu este. Și atunci a trebuit să găsim această soluție. Înțeleg că au mai rămas în discuție niște amendamente de la ședința de data trecută pe care le veți trece probabil acum care de asemenea sunt cu impact asupra acestei anvelope salariale și care au fost la rândul lor calculate”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților.

De asemenea, ministrul Muncii declarase că, la Senat, au fost acceptate 80 de amendamente de la parlamentari, iar la Camera Deputaților 100 de amendamente.

„În afară de aceste amendamente, care știți foarte bine că au un impact pe buget, au mai fost modificări de salarii în creștere pentru OPC-uri, IMM-uri, 20% OPC-uri, 20% IMM-uri, 20% agențiile de mediu, 10% salariul de merit care s-a luat în avans din august în luna mai, soldele de funcție care s-au dublat și acum pleacă de la nivelul salariului minim și la aceste creșteri făcute prin Ordonanța 2 de către Camera Deputaților se adaugă toate celelalte creșteri din comisiile parlamentare, majorările pe care știți cu toții că le-ați făcut prin amendamentele pe care le-ați depus”, a mai spus Vasilescu.

Separat, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a explicat marți, că impactul Legii salarizării unitare va fi de 8,6% din PIB în 2018.

„De la 8:00 azi dimineață am avut o ședință la care a participat inclusiv Olguța Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.). De la 1 ianuarie 2018, operăm o creștere salarială de 25% pentru toată lumea, iar de la 1 martie 2018 ne atingem obiectivul de a asigura creșterea integrală pentru sănătate și 50% pentru învățământ. Efectul este o anvelopă salarială de 75 miliarde lei, ceea ce ne situează ca pondere în PIB la 8,6%. Este ținta pe care am urmărit-o. Mi-aș fi dorit să fie mai spre 8%, dar între 8 — 9% este sustenabil”, a spus Ștefan, marți, după întâlnirea cu premierul Sorin Grindeanu.

El a precizat că în 2017 aceste cheltuieli se ridică la 66 de miliarde de lei.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.