Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

Raport al Pentagonului: China va construi baze militare peste hotare

China va construi noi baze militare peste hotare, cel mai probabil în Pakistan, arată Pentagonul în raportul său anual către Congresul Statelor Unite. Documentul departamentului american al apărării, citat de Reuters, estimează că în 2016 cheltuielile militare ale Beijingului au fost de cel puțin 180 de miliarde de dolari.

Oficial, bugetul apărării declarat de China a fost de 954,35 miliarde de renminbi, echivalent cu 140,4 miliarde de dolari. Pentagonul prognozează că liderii chinezi par hotărâți să cheltuiască mai mult cu apărarea în viitorul previzibil.

Raportul către Congres menționează de mai multe ori baza navală chineză din Djibouti, primul obiectiv de acest gen al Chinei în străinătate. SUA au deja propria bază militară în acest stat din estul Africii, o poziție strategică în sudul Mării Roșii, pe ruta dinspre Oceanul Indian către canalul Suez și Mediterana.

Pentagonul nu se referă la reacția posibilă a Indiei față de o bază chineză în Pakistan. Alianțele militare și pozițiile pe care și le-a asigurat China în jurul Indiei includ deja țări ca Bangladesh, Myanmar și Sri Lanka. Pakistanul, care a semnat anul trecut un acord privind cumpărarea a opt submarine din China, este deja principala piață de export din regiunea Asia-Pacific pentru armamentul chinez. Exporturile de arme ale Chinei în perioada 2011-2015 au totalizat peste 20 de miliarde de dolari, dintre care nouă miliarde în regiunea menționată.

Printre progresele militare ale Chinei, departamentul apărării de la Washington subliniază lansarea primului satelit pentru comunicații cuantice, în 2016, eveniment caracterizat ca „un progres remarcabil în cercetarea criptografică”. Lista continuă cu spionajul informatic: computere guvernamentale din SUA au fost din nou ținta unor atacuri pornite din China, pe tot parcursul anului trecut. „China își folosește capacitățile informatice în sprijinul culegerii de informații împotriva sectoarelor de bază diplomatic, economic și al industriei de apărare din SUA”, arată raportul Pentagonului.

În ceea ce privește primul portavion proiectat și produs integral în China, acesta va atinge probabil capacitatea operațională inițială în 2020, estimează militarii americani.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=81610

Publicat de la data Iun 7 2017. Categorii EXTERN, MAPAMOND, UNIUNEA EUROPEANĂ.

Zona comentariilor

Meteo în țară

RSS De la ANM:

  • Avertizare meteorologica
    COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 21-03-2018 Ora : 14 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor Zonele afectate : conform textelor și hărții Fenomene : conform textelor Mesaj : MESAJ 1   ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 21 martie, ora 14 – 22 martie, ora 15 Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, […]

23 martie 2018, 7:21
 

N
Zăpadă
-3°C
18 km/h
Perceput de temperatură: -11°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 18 km/h N
Rafale de vânt: 18 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:14
Apus: 18:31
Prognoza 24 martie 2018
Zi
 

E
Noros
2°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

NNV
Parţial noros
-4°C
Vânt: 4 km/h NNV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 80.672 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team