Vladimir Putin și-a acordat imunitate pe viață

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care le oferă foştilor preşedinţi ruşi o imunitate pe viaţă – nu doar cu privire la fapte din timpul mandatelor acestora, ci şi în afara lor şi potrivit căreia foştii şefi de stat ruşi nu pot fi arestaţi de poliţie, nu pot fi interogaţi şi nici percheziţionaţi, relatează AFP.

Noua lege prevede că un fost preşedinte rus „nu poate fu urmărit penal sau administrativ. El nu poate, de asemenea, să fie arestat de poliţie, să fie interogat sau perchezţionat”.

Vechea lege le oferea foştilor de stat o imunitate care se aplica numai atât timp cât se aflau la putere. Această nouă lege face parte dintre amendamentele constituţionale validate în vară, în cadrul unui vot naţional care i-a acordat preşedintelui Putin posibilitatea să rămână la putere până în 2036.

Un fost preşedinte rus poate fi, în continuare, privat de imunitate în cazul unor acuzaţii de „înaltă trădare sau alte infracţiuni grave”, confirmate de curţile Supremă şi Constituţională şi validate apoi cu votul a două treimi dintre membrii Dumei de Stat şi Consiliului Federaţiei.

Noul text de lege prevede ca foştii preşedinţi să facă parte din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, un mandat care le oferă, de asemenea, imunitate.

Aceste amendamente, cu privire la „garanţii privind un preşedinte al Federaţiei Ruse care nu mai este în funcţie şi membrii familiei sale” nu precizează în mod clar dacă rudele foştilor şefi de stat beneficiază de o protecţie identică.

Aceste modificări au alimentat zvonuri cu privire la o posibilă plecare a lui Vladimir Putin de la putere, din motive de sănătate, zvonuri dezminţite de Kremlin.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.