Vorbe de clacă! – Alexandru RUŞI

Plăcerea românului de a bârfi este nesăţioasă, infinită şi de o varietate fenomenală. O ţară întreagă l-a văzut pe juratul Gheloo, persoană serioasă de altfel, dar cam slab la minte şi slobod la ziceri porcoase pe gură, cum a plonjat ca un disperat spre grupul de admiratori şi admiratoare din motive care mărturism drept, ne scapă absolut, şi cum în această situaţiune, şi-a cam dislocat umărul acuzând mai apoi dureri insuportabile, motiv pentru care a şi adresat, în direct şi fără jenă, vorbe de ruşine ce priveau pe mama lor, adică a celor care i-au sucit umărul, când el, ca hăbăucul, s-a aruncat asupra lor.

Pentru o perioadă de timp individual a ieşit din peisajul postului tv care-l consideră, probabil, o mare valoare, deşi mai mult decât un balon de săpun de rufe nu este. Apare un alt domn, profesor de la IMA, adică Intact Media Academy, zisul Negru Dan, a cărui plăcere de a vorbi şi de a se asculta nu are seamăn, pentru a ne atenţiona că a început selecţia piticilor pentru următorul turneu de promovare a unei stele minore în ale cântecului.

Primul candidat declarat stea absolută a fost un băieţel extrem de frumuşel, cu o voce bine studiată, calată însă pe melosul oriental care, orice s-ar spune, nu ne caracterizează. Adică pe noi cei mulţi, excepţie făcând persoanele cu studii la pârnaie, oacheşii şi cei plecaţi de mult din India. Cel care a luat decizia de a-l declara învingător a fost unul care se intitulează latino-lover şi care a urlat ca dementul la auzul trilurilor manelice emise de interpret, triluri care se vede treaba că l-au uns la suflet pe don Pepe ca de altfel şi pe celălalt brunet pe nume Conect R, astfel că cele două dive, Lora şi Cârneci, au fost de acord. Singurul care ar mai fi putut face opoziţie, actorul Vasile M. fiind în vădită inferioritate. De mirare, de mare mirare, gesturile histrionului Conect R care, entuziasmat de interpretarea unei fetiţe, i-a sărutat bombeul pantofului, la care se adaugă nefirescul sărut al mâinii unor copile care făceau ochişorii mari, semn al mirării faţă de acolada prostească a exprimării admiraţiei. Profesorul Negru, două vorbe cinci prostii, i-a înebunit pe copii cu vorbele lui aiuritoare şi poziţia în genunchi, semne sigure ale unui început de demenţă senilă. Element cvasigeneral întâlnit la participanţi, mai ales la fetiţe, a fost dorinţa de a fi tratate ca dive autentice, astfel că, sulemenite şi toaletate extreme de preţios şi pretenţios, au constituit exemple concrete a depăşirii vârstei lor, cea de fetiţă-copil, pentru a fi tratate ca midinete, părinţii fiind autori absolut deranjanţi ai acestor performanţe.

Dealtfel, am reţinut răspunsurile unora dintre concurente la întrebarea adresată de acelaşi “inspirit” D.N.: “Ce vei face cu premiul de 20.000 de euro dacă l-ai câştiga?”. De notat că nici un răspuns nu a exprimat dorinţa sinceră a celui sau celei întrebate de a lăsa banii la dispoziţia părinţilor pentru a le da ei întrebuinţarea dorită. Nu, toţi au dat răspunsuri care priveau iniţiativa lor în a cheltui această sumă, iar o domnişorică a fost cât se poate de tranşantă “îmi voi cumpăra o maşină decapotabilă”!? Aşa stând lucrurile, cred că premiul de 20.000 de euro ar trebui împărţit în premii de câte 2.500 de euro pentru câştigătorul categoriei “melodii româneşti”, 1.500 euro pentru locul doi la aceeaşi categorie şi 1.000 euro pentru locul trei. Ar urma aceeaşi împărţire a premiului de 5.000 euro pentru categoria “interpret de muzică populară” după aceleaşi distincţii ca mai sus şi, un al treilea premiu pentru “dans în grup sau interpret unic “.

Ar urma a patra şi ultima categorie: teatru, scheci, originalitate şi astfel fiece partitură artistică ar primi recompensa dorită şi aşteptată. Oricum, fetiţa care a venit la concurenţă cu frumuşelul bruneţel, are voce peste el şi ar fi meritat cu prisosinţă premiul. Sigur că dacă propuneri de acest gen sunt analizate de oameni din categoria juriului iniţial (Pepe, Conect R, Lori şi Cârneci) nu există nici o speranţă de modificare a ceea ce a fost. Nu este, domnilor, nici logic, nici moral, nici stimulativ să se acorde un singur premiu atât de consistent unor copii ce nu cunosc valoarea banului. Sumele propuse răspund atât muncii lor şi sunt un stimulent corect şi concret pentru noua vocaţie aleasă.

Apropo, aţi auzit că Nabuco de la malul mării, adică don primaru Mazăre, are chemare la DNA?

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.