Vosganian: Nu trebuie să căutăm în altă parte branduri, ci în industria românească

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat vineri, 26 aprilie 2013, la întâlnirea de la sediul ministerului cu reprezentanţii Industriei hârtiei şi ai Industriei de reciclare, în cadrul consultărilor cu marile industrii manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare, că privatizarea şi retragerea statului din economie reprezintă una dintre principalele direcţii pentru reindustrializarea României.

El a precizat, însă, că vor exista excepţii în zonele strategice în privinţa privatizării şi retragerii din economie şi că statul trebuie să fie prezent în zonele industriale de vârf şi să stimuleze integrarea industriei producătoare într-o strategie comună la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul s-a referit succint la cele patru mari strategii avute în vedere, care se referă la reindustrializare, inovare-competitivitate, diplomaţie economică şi cea privind modernizarea rurală, cu o puternică componentă industrială.

„Nu trebuie să căutăm în altă parte branduri, ci în industria românească, astfel încât să avem soluţii consistente pentru viaţa noastră de zi cu zi”, a explicat Varujan Vosganian.

Reprezentanţii Industriei hârtiei şi ai Industriei reciclare au ridicat, în cadrul discuţiilor conduse de secretarul de stat din Ministerul Economiei, Adrian Ciocănea, probleme specifice. Astfel, impactul creşterii preţurilor la energia electrică şi la gazul metan a reprezentat unul dintre principalele teme aduse în dezbatere.

De asemenea, industriaşii şi reprezentanţii asociaţiilor profesionale au vorbit despre suprareglementarea în domeniu de către mai multe autorităţi publice,  de necesitatea reglementării în Industria hârtiei de către Ministerul Economiei, modul în care se fac verificările, controalele şi se acordă diferite autorizaţii, precum şi de implicarea sectorului privat în formarea muncitorilor şi specialiştilor. Cei prezenţi la întâlnire au cerut găsirea unor soluţii pentru a nu mai fi favorizat exportul de materii prime (hârtie, maculatură etc.), dar şi pentru creearea de condiţii în vederea atragerii investitorilor în domeniu.

Următoarea întâlnire va avea loc pe 8 mai 2013 cu reprezentanţi ai Industriei chimice şi petrochimice.

Începând cu data de 9 aprilie a.c. au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti. La consultări participă atât manageri de companii şi asociaţii patronale, cât şi institute de cercetare, cadre universitare şi alte categorii direct implicate în evoluţia anumitor sectoare.

Temele generale ale  dezbaterilor se referă la cadrul instituţional, administrativ, legislativ şi economico-financiar, procesele de inovare la nivelul companiilor şi relaţia acestora cu universităţile şi institutele de cercetare, resursele umane care să asigure dezvoltarea industriei, comunicarea pe tema legislaţiei europene adoptate şi în curs de adoptare.

Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.

Întâlnirile constituie şi un bun prilej de a inventaria o serie de probleme punctuale care pot fi soluţionate într-un orizont relativ scurt de timp, cu efecte benefice asupra unor industrii şi economiei, în ansamblu.

În unele cazuri va fi demarată procedura comunicării cu celelalte ministere implicate pentru adoptarea legislaţiei necesare, iar în altele Ministerul Economiei a elaborat propuneri concrete pe care urmează să le supună dezbaterii publice.

Echipa de proiect, coordonată de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi de secretarul de stat Adrian Ciocănea, îşi exprimă totala deschidere către  un dialog constructiv şi transparent cu reprezentanţii business-ului românesc pentru elaborarea celor patru documente în scopul reindustrializării României: documentul  de politică industrială, documentul strategiei de cercetare-inovare, cel al strategiei de export şi documentul de dezvoltare economică rurală. Aceste documente vor reprezenta elemente-pilon în completarea strategiei de competitivitate, cu aplicabilitate pe termen lung, până în anul  2020.

Reprezentanţii mediului de afaceri care doresc să participe la întâlnirile sectoriale pentru elaborarea Strategiei Reindustrializării României se pot înscrie la adresele de e-mail: politici_industriale@minind.ro şi strategie@minind.ro, telefon: 021.20.25.149.

De asemenea, pe pagina de web a ministerului,  www.minind.ro, a fost creată secţiunea Reindustrializarea  României,  dedicată acestui amplu proiect, http://www.minind.ro/reindustrializare/index.html, unde poate fi descărcat  Chestionarul de colectare a informatiilor pentru fundamentarea Documentului de Politica Industriala,

http://www.minind.ro/reindustrializare/consultare.html, care îşi propune să colecteze informaţii ce vor constitui fundamentul strategiei privind industria românească.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.