Vosganian: Nu vom intra în zona euro decât atunci când vom atinge anumite standarde

Ministrul Varujan Vosganian apreciază că termenul de aderare a României la euro este de şase ani de la momentul stabilirii unui termen.

‘Ce cred eu despre aderarea euro: Mi-aduc aminte că am văzut un film american în care până la urmă a câştigat un cal care nu era la fel de zdravăn ca ceilalţi. Care era explicaţia? Unul dintre copii a aflat că acelui cal îi plac hamsiile. Şi atunci i-a agitat o hamsie şi calul a zbughit-o şi a câştigat cursa. Ei bine, pentru noi intrarea în euro e ca hamsia din cursa aceea. E foarte bine să ne păstrăm această ţintă. Eu, când eram ministru în 2007, le povesteam românilor cum o să ne integrăm în euro în 2013. Vreau să vă spun că jumătate din obiectiv a fost îndeplinit, adică întotdeauna faţă de momentul în care vorbim integrarea în euro e la şase ani. Deci obiectivul a fost îndeplinit: în 2008, am intrat în 2014, acum în 2013 intrăm spre sfârşitul lui 2018. (…) E foarte bine că, având acest obiectiv, avem şi o anumită disciplină, pentru că integrarea în zona euro adaugă convergenţei nominale o convergenţa reală. Nu vom intra în zona euro decât atunci când vom atinge anumite standarde în ce priveşte nivelul de trai, calitatea mediului şi integrarea României în fluxurile internaţional’, a declarat, joi, Varujan Vosganian, la o conferinţă de presă.

10 scrisori de intenţie pentru Oltchim

Ministerul Economiei a primit zece scrisori de intenţie pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi câte şase oferte pentru Cupru Min şi Plafar, a declarat ministrul  Vosganian.

Pentru Oltchim au fost primite 10 scrisori de intenţie de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul. (…) Eu nu vă pot da acum numele acestora, numele celor care au vizitat Oltchim devin publice. De ce nu le pot face eu publice numele? Pentru că pentru a intra în circuitul public trebuie să semneze un act de confidenţialitate, pentru că orice firmă care doreşte să fie implicată activ trebuie să semneze un document că informaţiile pe care le primeşte nu le va face publice şi atunci vizitând Oltchim evident că devin de notorietate aceste firme în ceea ce priveşte interesul lor, conform ministrului, Varujan Vosganian.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.