Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

CCR: Ordonanţa privind procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO este constituţională

Publicat: joi, 09 mai 2013

Curtea Constituţională a României a decis joi că este constituţională ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO.

Prin urmare, România va trimite minim trei propuneri pentru postul de judecător la CEDO către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a anunțat, joi, premierul Victor Ponta. Acesta a precizat că este obligatoriu ca una dintre persoanele propuse să fie de sex feminin.

 „O să se înscrie 5, 10, 15 candidați – că aici este vorba și de pregătire juridică, de probitate morală – după care comisia trebuie să trimită, sub semnătura ministrului de Externe, minim trei propuneri; deci, noi nu putem face o singură propunere, trebuie să facem trei propuneri. Cel puțin una dintre propuneri trebuie să fie o doamnă, deci nu putem să trimitem trei bărbați, trebuie să existe un ”gender balance”, mai departe, din momentul în care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei alege, dintre cei trei, unul dintre ei, din acel moment, practic, el nu mai este judecător român, este judecător european și se supune regulilor europene”, a spus Ponta, după ce Curtea Constituționala a decis că Guvernul propune candidații la funcția de judecător la CEDO din partea României.

 Premierul Ponta a ținut să precizeze că nu va avea o nicio legătură directă cu comisia care va selecta propunerile de judecători și că nici nu va participa la lucrările acesteia.

Totodată, domnia sa  a declarat că nu există niciun conflict între Guvern şi CSM privind procedura de numire a judecătorului român la CEDO.

„În primul rând, nu există niciun conflict între instituţii. Doamna preşedinte şi CSM au susţinut că este trecut în Constituţie că CSM propune judecători, or, era evident – mi-am permis să sancţionez imediat eroarea – în Constituţie se spune că CSM propune preşedintelui României judecătorii, deci nu se referea la judecătorul de la CEDO, că nu-l propune preşedintelui României şi nici măcar la judecătorii de la CCR, care nu sunt propuşi de CSM. Se referea doar la judecătorii care judecă în România. Deci, nu e niciun conflict între instituţii”, a declarat Ponta.

În altă ordine de idei, dar legat tot de activitatea Curţii, premierul se miră de propunerile senatorului PNL Chiuariu, vicepreşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, privind mutarea sediului CCR în afara Capitalei.

„Unde să le atacăm ? (deciziile Curţii Constituţionale – n.r.). Nu am mai auzit de aşa ceva. Nu mă puneţi pe mine…nu am atâta fantezie, nu am auzit nicăieri în Europa de încă o Curte, care cum să fie ? Să fie Curtea Megaconstituţională ?”, a spus Ponta, joi.

Tudor Chiuariu (PNL), a propus, în cadrul unei dezbateri a Forumului constituţional, ca sediul Curţii Constituţionale să fie mutat în afara Capitalei pentru a fi evitate presiunile politice asupra judecătorilor.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=6098

Publicat de la data mai 9 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 august 2018, 18:47
 

ENE
Parţial însorit
33°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 32°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 27%
Vânt: 14 km/h ENE
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 2
Răsarit: 6:21
Apus: 20:18
Prognoza 18 august 2018
Zi
 

NNE
Parţial însorit cu furtună
34°C
Vânt: 7 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NNE
Predominant senin
20°C
Vânt: 4 km/h NNE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 17-08-2018 Ora : 11 : 00 Nr. mesajului : 2 Intervalul : 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22 Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : ACTUALIZAREINFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 17 august, ora 13 – 19 august, ora 22Fenomene vizate: […]
  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 14-08-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 14 august, ora 18 – 17 august, ora 22; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : intervale de timp cu manifestări de instabilitate atmosferică; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 14 august, ora 18 – 17 august, ora 22Fenomene vizate: […]

Loto

Horoscop

  • 121.649 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team