Vrei sa te faci emigrant,când vei fi mare !? ! – Orania TIMUC

Emigrantul nu este un turist. Viata lui nu se petrece ca-n telenovele, in casa cu piscina si servitori care sa-i indeplineasca dorintele. Emigrantul nu cunoaste decât un verb : a munci. Pentru noi ziua de munca incepe si se sfârseste noaptea. Suntem norocosi daca ne vedem familia câteva minute pe zi. Adormim seara inainte de prima lingura cu supa calda. Oboseala nenumaratelor ore de munca isi cere dreptul. Traim prin casele altora,de inchiriat si ne alinam cu gândul ca avem in tara case mândre, care pustii, ne tot asteapta. Nu visam la haine si la pantofi noi. Visam ca intr-o zi o sa ne trezim din somn si vom fi din nou acasa !
Vestul este insa,asa cum ne place sa-l alintam, “salbatic”. Ori ii faci fata, ori renunti si te intorci de unde ai venit. Gând care m-a vizitat de mii de ori. Pe cei curajosi ii ajuta norocul. Dar, intotdeauna esti tu singur in fata unei competitii inegale din care musai trebuie sa iesi invingator.
Am trecut de multe ori prin incercari grele pentru un amarât de loc de munca. Si-am avut senzatia ca mi s-a cerut sa fiu un soi de super-om, mult deasupra ofertei locale, dar la acelasi pret. Ca sa ai de munca,trebuie sa fii de doua ori mai capabil decât unul de-al lor. Sa fii foarte harnic, sa te adaptezi la orice munca, sa pricepi lesne si sa executi repede si bine. Daca mai stii si ceva limbi straine, informatica, alea,alea, e si mai bine . Patronii se bucura de asa marfa dar la plata se zgârcesc de doua ori mai tare. E criza, mon cher !
Eu n-am intâlnit emigranti fericiti,dar mai am rabdare.
Stiu ca circula un mit fals despre noi si mai stiu ca sunt multi care ne invidiaza. In contrapartida, autoritatile Statului sunt aproape indiferente, când vine vorba de emigranti. Suntem cetatenii unei tari despre care, cine face legea, nu mai vrea sa stie. Suntem priviti de parca toate ne merg minunat si n-avem nevoie de sprijin legal, de acorduri intre tari care sa ne faciliteze traiul. Candidatii la Presedintie si partidele isi aduc aminte de noi doar la alegeri, exact cum fac si cu voi, cei de-acasa. Suntem folositi ca sa inclinam balanta intr-o directie sau alta dupa care suntem lasati de izbeliste,intentionat. Presedintele Basescu afirma, convins ca el le stie pe toate : “Sa nu mai facem o drama din faptul ca plecam. Cel mai mare obiectiv al României este liberalizarea fortei de munca. Dreptul nostru de a pleca unde ne este mai bine. Unde munca ne este corect rasplatita. În momentul de faţă, statul român nu poate să îsi plătească medicii, profesorii cum ar merita să îi plătească, dar nu poate să îi plătească, asta este realitatea”.
Sunt siderata de aceste afirmatii ! E ca si cum le-ai da de inteles mamelor sa nu mai nasca copii in România…ca oricum nu-i asteapta nimic. E ca si cum i-ai indemna pe toti sa plece, sa faca din emigrare scopul vietii lor. E ca si cum am admite ca toate eforturile celor care se straduiesc, invata, obtin o calificare nu au nici o sansa de reusita decât prin instrainare…Ati mai auzit vreun alt presedinte din lumea asta mare sa rosteasca un astfel de discurs de neputinta !
Sa fie venetic, nu poate fi visul unui copil, nici aspiratia unui matur ! Se intâmpla sa fie o ultima alegere,când toate celelalte au fost incercate. Nicidecum nu poate fi un tel.
Si-atunci unde-i tara pe care in chin si lupta au mentinut-o unita inaintasii nostri ? Cu ce drept cei de-acum manipuleaza prin discurs si distrug exact acele legaturi sfinte care sunt familia, tara, credinta !?
Imi amintesc ca poporul român a avut mereu o alternativa la condamnarea la moarte a cuplului Ceausescu : ar fi vrut sa-i vada traind pe cei doi in conditiile unui cuplu normal, ca sa-si dea seama de dezastrul in care adusesera poporul. Imi doresc ca macar un reprezentant al puterii sa muste din tarâna emigrarii si-l invit mai apoi sa ne spuna si noua, “stupid people” ce bine e sa fii emigrant !

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.