Zavistia (Envy) by Remus CERNAT (32)

EXCLUSIVITATE

 

Am putea spune că două păsărele frumușele, subțirele, suave ca niște gazele, flirtau timid printr-un parc! Da de unde, o vorbeau de rău pe cea de-a treia.

Prima:  „Noi suntem din piatră, noi ar trebui să fim pe piedestalul de marmură, nu copia asta nereușită metalică!”.

A doua: „Și-n al doilea rând trandafirul e din aur, iar ea e dintr-un fier ordinar, hmm, ce gusturi …”

A treia: „Sunt din argint de fapt, să ne bucurăm suratelor că suntem cu toatele neferoase și nu o să ruginim! Ați prefera să fiți în locul meu și să aveți ciocul strâmb?”

Morala: Nu întotdeauna cei ce ajung sus sunt cei mai inteligenți, cei mai frumoși, cei mai vrednici! De cele mai multe ori NU am vrea să fim în locul lor! Sunt vai de ei, singuri, pizmuiți și triști în toată bogăția lor. Nu au prieteni adevărați și nu sunt iubiți pentru efervescența caracterului lor … (că n-au așa ceva) Vrem mai mult? Pentru asta trebuie să muncim mai mult! MULT MAI MULT! Dacă nu, fă Rai din ce Ai!

 

                                                                               

De prin pădurici

S-au oprit trei păsărici

Una nu-i de-aici

 

Stăteau fără frici

Una mare, două mici

Două-s mai arici

 

Ce caut-aici

Zburătorii metalici

Printre domestici

 

Creatori biblici

Ne văd totuși identici

Chiar daca unici

(Lista interpretărilor și metaforelor rămâne deschisă)

Remus CERNAT – actor, regizor, scenarist și cum sunt ortodox practicant, naționalist (în sensul că-mi iubesc nația, limba, tradițiile, țara, fără să intru în nici un partid de profil) e limpede că nu fac parte din nici o gașcă!

Deci, nu o să mă vedeți la televizor în nici un serial sau emisiune spălătoare de creier, generatoare de confuzie și zavistie, rămânând totuși în zona artelor (profesor de tango argentinian, de fitness, coregraf, cochetez cu pictura, sculptura și arta vizuală pop art.

De asemenea, sunt și colecționar de artă și expert în imobiliare, iar când am un finanțator mai pun în scenă câte o piesă de teatru, un filmuleț de scurt metraj, o docu-drama, lucruri mărunte… aparent, până aflăm că toate au Morala Ortodoxă! Şi atunci nu mai sunt mărunte!

De fapt, cred că asta e singura mea calitate notabilă. Consider că arta (de orice gen) fără Morală Creştină e total inutilă! În cel mai fericit caz!… căci, în general, e nocivă, dar pentru că e atât de vicleană şi subtilă trece ca fiind “elitistă”! E aşa ca satana care vrea să ne convingă că nu există!

Cum la fel de nocive au fost Renaşterea şi Iluminismul, aceste ferestre Overton pentru urgiile de azi! Să scoţi tu pe  Dumnezeu, Făcătorul Cerului şi al Pământului, din centrul existenţei umane şi să bagi omul, această râmă târâtoare şi neputincioasă (care suntem cu toţii) e o prostie infinită! Dezvoltăm altădată!                 

Ca pictor-sculptor-artist vizual Pop Art sunt amator. Iau câteva elemente (4, 5 până la 30), pe unele le construiesc de la zero, pe altele puțin începute, dar pe absolut toate le prelucrez, le asamblez și le pun într-o relație până obțin metafora dorită. Sper să schimb un pic din șirul clipelor la fel, mai ales că am presărat pe ici-pe colo și niște versuri şi câte o povestioară.

… apropo, cei care căutați artă progresistă, new age, dadaistă, abstractă etc. o să vă plictisiți de Moarte! Nu mă pricep şi nu înţeleg arta nefigurativă. Fascicole infime de erotism?

Posibil, dar în cantitaţi neglijabile, căci vorba creștinului: „Frumoasă e lucrarea Ta, Doamne !” Am fost şi eu odată demult, în precambrian, dansator exotic. Glumesc, nu există precambrian şi nici o altă era geologică, lumea are 7500 şi ceva de ani de la Facere! Bulversaţi? Mă bucur, un motiv în plus să mă urmăriţi căci acum sunt omul LUI!  Amin!

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.