Zeci de mii de persoane mobilizate să ecologizeze în 2018 Muntele Everest

Vârful Everest din Munţii Himalaya, supranumit odată „cel mai înalt depozit de deşeuri” din lume, va deveni mai curat în urma mobilizării a 30.000 de persoane care vor ajuta la ecologizarea versantului sudic al acestuia, informează Xinhua.

Campania de ecologizare a fost lansată săptămâna aceasta în apropiere de aeroportul Lukla situat în estul Nepalului, unul dintre cele mai periculoase din lume dar totodată o poartă esenţială către cel mai înalt vârf de pe Pământ.

„Sarcina noastră principală este să menţinem curat Everest (Chomolungma sau Qomolangma, după cum este cunoscut în Tibet – n.r.), care este mândria lumii. Scopul acestei campanii este ca în 2018 să se transporte din regiunea Everest în Kathmandu o sută de tone de deşeuri care nu pot fi arse”, a declarat Ang Dorje Sherpa, preşedintele Comitetului de control al poluării din Sagarmatha (SPCC).

SPCC, o organizaţie care se ocupă cu protecţia mediului, a impus începând din 2013 obligativitatea ca fiecare alpinist să coboare opt kilograme de gunoi de pe Everest, cantitate estimată că este lăsată în urmă de fiecare căţărător, însă această măsură nu se aplică şi în cazul drumeţilor obişnuiţi, precizează sursa citată. Ca urmare, peste o sută de tone de deşeuri sunt adunate anual din această regiune.

Conform statisticilor autorităţilor guvernamentale din Nepal, aproape 50.000 de drumeţi din această ţară şi de peste hotare vizitează regiunea Everest în fiecare an, iar peste 400 de alpinişti încearcă să ajungă pe vârf.

Obiectele cel mai des întâlnite printre deşeuri sunt cutiile goale de bere, căni, tuburi de oxigen, corturi rupte, saci de dormit deterioraţi şi echipament montan.

În prima zi a campaniei, la 17 martie, mii de kilograme de deşeuri au fost trimise în Kathmandu din Lukla cu ajutorul mai multor aeronave aparţinând Tara Airlines, subsidiară a companiei aeriene private Yeti Airlines din Nepal. Odată ajunse în Kathmandu, sacii cu gunoaie au fost predaţi îndreprinderii sociale Blue Waste to Value în vederea reciclării şi a procesului de management al deşeurilor.

Companiile aeriene şi-au stabilit o ţintă ambiţioasă de a transporta pe calea aerului din această regiune o sută de tone de deşeuri în 2018 în cadrul angajamentului parte a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) împotriva schimbărilor climatice.

Valerie Julliand, coordonatoare a ONU rezidentă în Nepal a declarat că „este nevoie ca regiunea să fie menţinută curată şi de aceea acest efort este cu adevărat lăudabil deoarece are ca punct central serviciul în beneficiul întregii umanităţi”.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.