Liderii USL au decis în privinţa prezidenţialelor, referendumului şi alegerilor parlamentare VIDEO

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, luni, după şedinţa USL, într-o conferinţă de presă comună cu Victor Ponta, că USL a decis organizarea prezidenţialelor cu 45 de zile înainte de expirarea mandatului actualului preşedinte.

Antonescu a specificat că nu va fi stirbită nicio zi din mandatul actualului preşedinte.

Alegerile prezidenţiale ar putea fi organizate în 2 sau 9 noiembrie.  Așa se face că timp de aproximativ o lună, România va avea un președinte ales și un președinte în funcție.

În altă ordine de idei, Victor Ponta a anunțat și o modificare a Protocolului USL, în sensul în care Crin Antonescu va fi nominalizat în text drept candidat la prezidențiale (până acum se vorbea despre candidatul cel mai bine plasat în sondaje).

„În baza deciziilor Congreselor noastre, candidatul la prezidențiale este domnul Antonescu”, va suna textul din Protocolul USL, prezentat de Victor Ponta la finalul ședinței.

Totodată, Crin Antonescu, a mai spus că în USL s-a decis modificarea Legii electorale astfel încât la Cameră să se revină la votul pe listă, urmând să fie maximum 300 de deputaţi.

Referendumul pentru revizuirea Constituției va avea loc odată cu alegerile europarlamentare, a mai spus Antonescu.

„Decizia pe care noi am luat-o este de a organiza un referendum pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare de la sfârșitul lunii mai”, a declarat Antonescu.

USL a decis organizarea referendumului pentru validarea Constituţiei modificate simultan cu europarlamentarele din luna mai, consultarea populară urmând să aibă loc timp de două zile 24 – 25 mai, cu prag de validare de 50%, a spus, în urmă cu puţin timp, liderul PNL Crin Antonescu. Antonescu a confirmat informaţia privind comasarea referendumului pentru Constituție cu alegerile europarlamentare din luna mai.

Potrivit președintelui PNL Crin Antonescu, Comisia parlamentară care lucrează la inițiativa de revizuire va fi convocată pe 27 ianuarie, urmând ca până la mijlocul lunii martie, când Comisia de la Veneția va da o opinie finală pe forma Constituției, Comisia își va fi încheiat activitatea.

Crin Antonescu a admis că „este un risc” organizarea referendumului în ziua europarlamentarelor, pentru că pentru validare va fi necesară o prezență de 50 la sută.

„Dar ni se pare mai corect așa decât să organizăm odată cu alegerile prezidențiale. E mai corect față de cetățeni, pentru ca la alegerile prezidențiale să știe ce fel de președinte vor alege”, a punctat Antonescu.

Acesta a dat de înțeles că, în ciuda demersului comun privind referendumul, se va menține decizia privind o participare separată la europarlamentare, dar cu „o platformă comună, care să cuprindă obiective comune pentru europarlamentarii noștri”.

„Vom lucra foarte repede la această platformă comună, indiferent că vom participa la aceste alegeri pe liste separate”, a arătat președintele PNL.

Liderul PSD Victor Ponta a vorbit și el participarea pe liste separate.

„Mergem în grupuri politice diferite și nu ne batem pe același electorat”, a spus premierul. Pe de altă parte, social-democrații ar putea merge în alegerile pentru Parlamentul European pe lângă aliații declarați de la UNPR, și alături de PC. „Noi am apreciat invitația PSD și în zilele următoare vom lua o decizie”, a declarat președintele PC, Daniel Constantin.

Premierul Victor Ponta a precizat că ministrul de Interne, Radu Stroe, va anunţa până în luna aprilie numărul exact al cetăţenilor cu drept de vot, pe baza căruia se va stabili cvorumul de prezenţă de 50%.

Anterior…

Noua Constituție ar urma să fie votată în Parlament în următoarea sesiune parlamentară, astfel încât să poată fi supusă unui referendum odată cu alegerile europarlamentare din luna mai. Aceasta este una din deciziile ce ar urma să fie anunțată după ședința USL de luni, potrivit B1 TV.

Astfel, pentru a „stinge” conflictul din interiorul Uniunii, liderii PSD și PNL ar fi convenit să încerce trecerea Constituției prin vot popular în două zile – pe 25 și 26 mai – în contextul alegerilor europarlamentare, care se vor desfășura pe 25 mai. De remarcat că referendumul va avea nevoie de o prezență de 50 la sută plus 1 pentru a fi validat, scăderea pragului la 30 la sută intrând în vigoare abia pe 15 decembrie 2014.

Totodată, pentru a estompa schimburile de replici din cadrul USL, în Protocolul Uniunii ar urma să fie prevăzut expres faptul că la alegerile prezidențiale, candidatul unic va fi Crin Antonescu, în condițiile în care Victor Ponta este premier. Miza trecerii noii Constituții pentru USL este legată de reducerea atribuțiilor președintelui la numirea primului ministru, în așa fel încât PSD va putea fi sigur că un președinte liberal nu va putea bloca rămânerea la Palatul Victoria a unui premier PSD, dacă social-democrații vor obține numărul cel mai mare de voturi în 2016.

Ședința USL  a fost precedată de o scurtă declarație acordată presei de liderul PNL Crin Antonescu: „Sper ca astăzi, în deciziile pe care le vom lua la această reuniune a USL să consemnăm faptul că vrem să continuăm împreună și vrem să reușim. Avem toate elementele, e nevoie doar de voință politică și de corectitudine politică (…) Eu sunt optimist în această privință”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.