TURCIA: Opoziția cere anularea referendumului

Principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP), a cerut luni anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele, respectiva formațiune anunțând că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite agenția Reuters citată de AGERPRES.

Vicepreședintele CHP, Bulent Tezcan, a susținut că partidul său a primit din multe regiuni ale Turciei sesizări despre cazuri în care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numărate în secret. El a calificat de asemenea drept ilegală decizia Înaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie.

Același responsabil al formațiunii CHP a spus că acest partid va contesta referendumul mai întâi adresându-se autorităților turce, și anume Înalta Comisiei Electorală și apoi Curtea Constituțională, iar dacă verdictul acestora nu-l va mulțumi va fi sesizată Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

După numărarea a 99,45% din buletinele de vot, 51,37% dintre cei prezenți duminică la urne s-au pronunțat pentru transformarea Turciei într-o republică prezidențială, fapt ce va implica extinderea prerogativelor președintelui Erdogan, care va prelua și atribuțiile șefului guvernului.

”Zonele urbane, industrializate au votat impotriva modificarilor constitutionale, care arunca Turcia in marasmul dictaturii personale a lui Erdogan. O dictatura personala, de extractie fundamentalist islamica! Nu a fost, din pacate, suficient. Zonele rurale s-au pronuntat in favoarea acestor modificari si a distrugerii statului laic, democratic, infiintat de Kemal Ataturk acum 100 de ani. Au castigat cei din urma si au dat castig de cauza solutiei autocrate. Turcia trece, asadar, de la o democratie constitutionala, la sultanat…! O intoarcere dramatica in timp, care va afecta intreaga regiune a Marii Negre si complica si mai mult relatiile cu aliatii NATO.

Si, cand te gandesti ca nu mai departe de 1993, Tansu Ciller devenea prima femeie prim minstru din istoria Turciei, intr-o superba miscare de modernizare a societatii turce, sub presedintia lui Suleyman Demirel…

De remarcat, insa, ca opozitia acuza Guvernul de la Ankara ca a fraudat masiv rezultatele referendumului, contestand 37% (!) din voturile numarate! Scorul final extrem de strans (51,34% la 48,67%), demonstreaza cu prisosinta polarizarea societatii turce, mai ales in conditiile in care Erdogan a pierdut cele mai mari orase ale tarii: Istanbul, Izmir si Ankara.” ( Daniel UNCU – coordonatorul sectiunii Editorial; Opinii. Analize Comentarii )

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.