4 aprile, Ziua Academiei Romane

     4 aprile este Ziua Academiei Romane, amintind de anul 1866, cand s-a infiintat Societatea Literara Romane Societatea Academica Romana si, din 1879, Academia Romana avand „de scop cultura limbei şi istoriei naţionale, a literelor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”.

      Intre 1879 si 1948 s-a desfasuratrat o activitate deosebit de bogata si intensa, cu personalitati de recunoscut prestiugiu  national si international. In anul 1948, Academia Romana a devnit Academia Republicii Populare Romane  iar din august 1965 si pana in decembrie 1989 Academia Republicii Socialiste Romania, suportand rigorile regimului totalitar.

       Dupa 1989 s-a revenit la Academia Romana odata cu un proces de renastere, de revenire la misiunea sa traditionala. For de consacrare si de cercetare fundamentala, Academia Romana are in prezent 159 de membri in cele 14 de sectii de specialitate, 69 de Institute si Centre de Cercetare.

      La 4 aprilie, „Ziua Academiei Române – Ziua uşilor deschise”, ora 10.00, în Aula Academiei Române va avea loc adunarea festivă cu teme generală „Academia  şi identitatea naţională”. Vor rosti alocuţiuni: acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop şi acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatura.

Cu acest prilej se va lansa volumul „1848 – Marea dramă a Academiei Române”, apărută la Editura Academiei Române(ora 11.00) şi se va vernisa Memorialul „1848 – Marea dramă a Academiei Române”, operă a sculptorului Mihai Ecobici (ora 11.30).

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.