9 noiembrie – Ziua Drapelului de Stat al Azerbaidjanului

La 17 noiembrie 2009, președintele Ilham Aliyev a semnat Ordinul „Cu privire la stabilirea Zilei Drapelului de Stat al Republicii Azerbaidjan”. Iar pe 4 decembrie a acelui an, Parlamentul din Azerbaidjan a aprobat oficial 9 noiembrie ca Ziua Drapelului de Stat.

După restabilirea independenței statului, steagul de stat al Azerbaidjanului, ca simbol al suveranității naționale, a devenit unul dintre atributele sacre ale statului pentru toți cetățenii țării noastre. Acest steag, moștenit de noi de pe timpul Republicii Democrate Azerbaidjan, demonstrează angajamentul poporului nostru față de ideologia libertății, a valorilor naționale-spirituale și a idealurilor universale.

Steagul de stat al Republicii Democrate Azerbaidjan a fost adoptat la 9 noiembrie 1918 și a avut statut până la 27 aprilie 1920 – până la ocuparea și pierderea independenței de către Azerbaidjan.

Raportul dintre lățimea și lungimea drapelului de stat este de 1:2. Steagul este o pânză tricoloră sub formă de dungi orizontale de aceeași lățime (dunga de sus este albastră, dunga de mijloc este roșie, iar dunga de jos este verde). În mijlocul dungii roșii de pe ambele părți ale steagului sunt reprezentate o semilună și o stea cu opt colțuri. Ambele imagini sunt albe. Culoarea albastră de pe steag reprezintă rădăcinile turcice ale poporului azerbaidjan, culoarea roșie – dorința de a construi o societate modernă, de a dezvolta democrația, iar culoarea verde – aparența civilizației islamice.

Remarcăm că autorul formulei „Turcism, islamism și modernitate”, care se exprimă în cele trei culori ale drapelului de stat al Azerbaidjanului independent și care acoperea principiul celor trei fundamente ale ideologiei noastre naționale la începutul secolului XX, este remarcabilul cugetător azerbaidjan Ali bey Huseynzade.

Acest drapel a fost aprobat ca drapel de stat al Republicii Autonome Nahicevan la ședința din 17 noiembrie 1990 la inițiativa și sub conducerea președintelui Parlamentului Republicii Autonome Nahicevan, liderul național al poporului nostru Heydar Aliyev . La 5 februarie 1991, Parlamentul Republicii Azerbaidjan a adoptat Legea „Cu privire la drapelul de stat al Republicii Azerbaidjan”, iar steagul Republicii Democrate Azerbaidjan a fost declarat Steagul de stat.

Ordinul „Cu privire la crearea unei piețe a drapelului de stat în capitala Republicii Azerbaidjan, Baku”, semnat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, la 17 noiembrie 2007, este o dovadă vizuală a respectului deosebit pentru Steagul de stat.

În urmă cu trei ani, steagul nostru a fost ridicat în orașul Șușa. Totuși, am realizat ceea ce ne-am dorit, am transformat în realitate visele poporului azerbaidjan, pe care le-a trăit decenii. Am restabilit demnitatea poporului azerbaidjan, ne-am restituit pământurile, ne-am restabilit integritatea teritorială și, în același timp, ne-am readus demnitatea.

Pe 15 octombrie, președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev a arborat steagul de stat al Republicii Azerbaidjan în orașul Hankendi. Președintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev a numit ridicarea drapelului țării la Hankendi o zi istorică, menționând că statul aștepta acest eveniment de mai bine de 30 de ani.

”Dragi compatrioți, a sta astăzi pe această piață este o mare fericire, o mare bucurie, o mândrie. Astăzi am înălțat cu mândrie steagul Azerbaidjanului și vreau să spun încă o dată poporului meu că suntem demni de această victorie. Poporul azerbaidjan a câștigat această victorie cu prețul sângelui și al vieții. Steagul pe care l-am ridicat astăzi aici va flutura pentru totdeauna și vom trăi aici pentru totdeauna. Karabah-ul este al nostru, Karabah-ul – este Azerbaidjan!„ – a spus președintele Republicii Azerbaidjan Ilham Aliyev.

Dr. Huseyn N. Najafov,

Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar

al Republicii Azerbaidjan în România

    
 
 

Comments

comments

One thought on “9 noiembrie – Ziua Drapelului de Stat al Azerbaidjanului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.