A cincea ediție a Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor

MOL România și Fundația pentru Comunitate au lansat cea de-a cincea ediție a programului MOL pentru Sănătatea Copiilor, prin care vor fi acordate sponsorizări în valoare totală de 300.000 de lei organizaţiilor non-profit care derulează proiecte de terapie emoţională sau terapie prin artă pentru copii care sunt afectaţi de boli cronice, suferă de dizabilităţi sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave. Programul este unic în România prin scop și continuitate.

„Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor a sprijinit cauzele a 6.600 de copii, iar finanțările acordate de MOL România se ridică la aproape 1,2 milioane de lei până în prezent. Noi credem că dezvoltarea afacerilor și a comunităților nu pot merge decât mână în mână, iar acest program a adus schimbări în bine în viața multor tineri și a familiilor lor. Suntem hotărâți să continuăm sprijinul și dezvoltarea acestei platforme, astfel că am introdus Premiul MOL pentru Sănătatea Copiilor, care urmează să fie acordat proiectului cu cel mai mare succes în implementare”, a declarat Kinga Daradics, CEO și Country Chairman al MOL România.

Organizația care va primi Premiul MOL pentru Sănătatea Copiilor va beneficia în următoarea ediție de finanțarea maximă disponibilă pentru un proiect, de 20.000 de lei, și va desemna un membru al juriului. Primul Premiu va fi acordat după finalizarea proiectelor care vor fi desemnate beneficiare ale ediției 2013.

Lansarea Programului MOL pentru Sănătatea Copiilor ediția 2013 a avut loc la Craiova, în cadrul unei manifestări organizate la Muzeul Olteniei, în cadrul căreia ONG–uri care au beneficiat de finanțare în edițiile precedente și-au prezentat proiectele și realizările.

Printre proiectele notabile finanțate în anii anteriori se numără activitatea de hipoterapie de la Aiud, programul Leul Curajos al Asociației Little People, destinat copiilor și adolescenților internați în centrele de oncopediatrie din țară, atelierul de olărit și cabinetul multisenzorial de la Școala Specială Pașcani, taberele speciale. În cadrul tuturor acestora au fost implementate terapii eficiente pentru copiii cu nevoi speciale.

„Am avut ocazia să văd personal cum au fost implementate majoritatea proiectelor sponsorizate prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, înalta competență a experților implicați și dăruirea lor. Aceste proiecte au avut o influență majoră asupra vieții copiilor și a familiilor lor și cred că vor continua să transforme în continuare vieți, prin puterea exemplului”, a afirmat András Imre, Director Executiv al Fundației pentru Comunitate.

Prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor, un ONG poate să beneficieze de o sumă de maximum 20.000 lei sub formă de prefinanţare, pentru un proiect ce urmează să fie implementat în perioada 15 decembrie 2013 – 31 august 2014. Termenul-limită de depunere a cererilor de finanţare este 9 noiembrie 2013 iar fondul total al sponsorizărilor este de 300.000 lei.

Programul MOL – Pentru sănătatea copiilor este organizat de Fundaţia pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziţie de MOL România. Anunţul programului precum şi formularul de candidatură pot fi descărcate de pe site-urile www.pentrucomunitate.ro şi www.molromania.ro.

Câteva proiecte câștigătoare din ediția precedentă:

Asociația Culturală Craiova a prezentat proiectul Reabilitarea psiho-socială şi dezvoltarea competenţelor de comunicare prin artă fotografică pentru elevii cu deficiențe de auz de la Liceul Tehnologic Special Beethoven. Scopul proiectului a fost să îmbunătățească nu numai abilitățile artistice ci și pe cele sociale și emoționale ale copiilor. Cei zece participanți au finalizat activitatea cu o expoziție fotografică la sediul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Asociația Little People a semnalat rezultatele proiectului său “În lumea poveștilor cu Leul Curajos”, care a beneficiat de finanțare prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor începând cu 2011. Pe parcursul ultimului an, voluntarii au folosit tehnici de drama terapie și terapie prin joc cu tematică medicală pentru a ajuta peste 250 de copii și adolescenți internați în 9 spitale oncologice din România și Republica Moldova să treacă mai ușor peste suferințe.

Școala Specială Pașcani a descris noua sa inițiativă, după ce atelierul de olărit creat cu ajutorul finanțării obținute în precedenta ediție a fost extins pe o suprafață mai mare și activitatea acestuia a fost inclusă în programa școlară sub denumirea “Artiștii Speciali”. În acest an, a fost înființat primul cabinet pentru stimulare multisenzorială din județul Iași, unde vor beneficia de terapii diverse și sprijin pentru integrarea socială cei 145 de elevi ai școlii, cu deficiențe severe și asociate(autism, sindrom DOWN, ADHD). Cabinetul este un exemplu și o sursă de inspirație pentru celelalte școli speciale din județ.

Ședințele de hipoterapie organizate de Asociația Hip-Tep au ajutat mai mulți copii să fie admiși la grădiniță, după ce anterior le fusese refuzată înscrierea ca urmare a deficiențelor severe. În cadrul proiectului, 15 copii cu dizabilități grave au participat la ședințe săptămânale de hipoterapie timp de zece luni.

Circa 100 de adolescenți cu diabet juvenil tip 1 sau obezi și supraponderali participanți la tabăra Yuppi și Bóbita au reușit să-și redescopere propriile forţe şi să depășească starea de limitare rezultată din percepția bolii. Metoda de terapie prin experiențe în aer liber, nouă în România, a fost aplicată la tabăra Yuppi de către 40 de voluntari pregătiți în două cursuri de instruire.

Un număr de 52 de copii de la Asociațiile Hóvirág din Gheorgheni și Down București au participat la proiectele de terapie prin dans, au exersat elemente importante pentru dezvoltarea fizică armonioasă și au creat relații interpersonale cu tinerii voluntari de vârsta lor.

În cadrul ședințelor de terapie asistată de animale organizate de Asociațiile Minte Forte și Elfi, 35 de copii și-au dezvoltat autocontrolul emoțional, și-au îmbunătățit abilitățile de relaționare, crescându-și stima de sine și facilitându-și afectele pozitive.

Despre Grupul MOL

Grupul MOL este o companie multinaţională integrată şi independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 40 de ţări şi aproximativ 30.000 de angajaţi în întreaga lume. Segmentul Upstream cuprinde operațiuni în Orientul Mijlociu, Africa, Asia de Sud și țările membre CSI, compania având peste 75 de ani de experiență în producția de hidrocarburi. În prezent desfășoară activități de explorare în 11 țări și de producție în 7 țări, nivelul producției fiind de peste 118.000 barili echivalent petrol pe zi. Segmentul Downstream al Grupului controlează cinci rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare, în Ungaria, Slovacia, Croaţia şi Italia. Compania deţine, de asemenea, o reţea de peste 1.700 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, dintre care 141 în România. Grupul operează o reţea de conducte de gaze naturale de înaltă presiune de peste 5.800 km în Ungaria. Grupul MOL activează şi în comercializarea şi distribuţia de gaze naturale la nivel regional. Compania a semnat acorduri de concesiune cu Agenția Naţională pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul României, dintre care unul a fost ratificat de către toate autoritățile competente.

Despre Fundaţia pentru Comunitate

Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare, astfel încât lumea noastră să devină mai prietenoasă. Pentru realizarea scopurilor anunțate, Fundația sprijină activități în domeniul cultural, educativ, social, comunitar, sportiv și de recreație. Sprijină de asemenea copii și tineri în suferință, precum și acele organizații care se ocupă de însănătoșirea, de reabilitarea lor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.