LECŢIA DE JURNALISM CU DAN TOMOZEI

Dan Tomozei este un jurnalist român, ce locuieşte la Beijing, unde lucrează pentru Radio China Internaţional. Aflat într-o scurtă călătorie prin ţară, jurnalistul a ajuns şi la Sibiu; s-a întors în locul în care a învăţat pentru prima dată despre meseria de jurnalist, s-a întâlnit cu studenţii de la Departamentul de Jurnalistică şi Relaţii Publice pentru a le împărtăşi o parte din experienţa profesională, dar şi personală. Dialogul a fost productiv pentru studenţi, au discutat despre ,,o altă faṭă a jurnalismului”.
Dialoguri la Beijing – din China pentru România
Tot în cadrul acestui dialog, a vorbit şi despre cea mai recentă carte publicată Dialoguri la Beijing, o carte în care se împletesc 22 de interviuri realizate pe parcursul a aproape trei ani, pentru secţia română a Radio China Internaţional, interlocutori fiind miniştri, ambasadori şi reprezentanţi de rang înalt ai României şi Republicii Moldova aflaţi în misiuni oficiale la Beijing şi care au acceptat să vorbească despre relaţiile de cooperare cu Republica Populară Chineză: Primul ministru al României – Victor Ponta, Ministrul de Externe, actualul prim-ministru al Republicii Moldova – Iurie Leancă, cu fostul Ambasador al României la Beijing – Viorel Isticioaia-Budura, cu Ministrul de externe al României – Titus Corlăţean, cu ministrul Agriculturii din Republica Moldova – Vasile Bumacov, cu europarlamentarul român, prim-vicepreşedinte al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Populară Chineză – Victor Boştinaru, cu Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Dacian Cioloş, cu Ambasadorul României în R.P. Chineză – Doru-Romulus Costea, cu Ambasadorul Republicii Moldova în R.P. Chineză – Anatol Urecheanu, cu ministrul Însărcinat cu Afaceri la Ambasada României în R.P. Chineză – Ion Dicu, cu primarul general al capitalei Republicii Moldova – Dorin Chirtoacă, cu singurul cosmonaut român – Dumitru Prunariu, cu Prinţul Paul de România – Ambasador al Prieteniei România-China, profesorul Alexandru Mironov.
Relaţiile romȃno-chineze – de la ficţiune la realitate
Jurnalistul a povestit cum este văzută ţara noastră în China, care sunt relaţiile romano-chineze, dar şi despre lipsa de comunicare între state. Întrebat despre felul în care este promovată ţara noastră în China, acesta a spus că România nu se bucură de promovare în China, iar întâlnirile intre prim-miniştrii şi ambasadori sunt formale, nu există nimic concret despre care să se poată vorbi.
România ar trebui să înţeleagă că, astăzi, Beijingul a devenit o putere economică, unde zilnic se succed delegaţii la cel mai înalt nivel, unde Piaţa Tian Anmen schimbă drapelele naţionale într-un festival pe care cred că nu îl înţeleg prea bine nici cei din marile capitale, unde resursele şi opţiunile de dialog direct cu oficialii chinezi sunt mult mai pragmatice. a declarat Dan Tomozei, jurnalist la Radio China Internaţional.
Prin această carte jurnalistul îşi doreşte să stabilească relaţii bilaterale între cele două state, să întindă o mână de ajutor României în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi în acelaşi timp o deschidere spre dialog.
Această carte reprezintă într-o mare măsură şi un semnal de alarmă despre ceea ce înseamnă relaţia China- România. Ţara noastră se confruntă cu probleme grave de comunicare, nu comunicăm pentru a ne face auziţi la un nivel înalt. Noi nu înţelegem că cei din exterior nu privesc societatea în funcţie de culoarea politică, ei îşi formează opinii despre România ca stat. a declarat Dan Tomozei, jurnalist la Radio China Internaţional.
Jurnalistul le-a captat atenţia studenţilor printr-un ”joc al comunicării”, aceştia au fost provocaţi să mărturisească cine ştie exact ce vrea de la meseria de jurnalist, dar şi cine are curajul să argumenteze alegerea făcută.
M-a impresionat foarte mult modul în care a interacţionat cu noi, ne-a răspuns la toate întrebările pe care i le-am adresat. Suntem la început de drum şi avem nevoie de astfel de întâlniri. Prin experienţele împărtăşite am înţeles cât este de important să îţi cunoşti de la bun început drumul pe care vrei să îl urmezi în viaţă. a declarat Alexandra Drăguţ, studentă a Departamentului de Jurnalistică.

Dialogul nu s-a terminat aici, a urmat lansarea oficială a volumului ,,Dialoguri la Beijing” în incinta Bibliotecii ASTRA din Sibiu.

Anca DRĂGUŢ

foto: dantomozei.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.