Administrația Biden a pus gând rău monopolurilor

Casa Albă elaborează un ordin executiv care vizează promovarea concurenței în întreaga economie americană, o mișcare care vizează diminuarea forței jucătorilor dominanți, de la entități bancare și agricole la transportul maritim și călătoriile aeriene, scrie „Politico”.

Ordinul este menit să întărească măsurile antitrust și să genereze o schimbare importantă în abordarea guvernului față de preocupările legate de monopolurile care s-au tot umflat în secolul XXI.

Administrația nu se mai limitează să aplice legile antitrust, ci ar putea folosi chiar puterea federală pentru a declanșa în mod activ concurența.

În linii mari, ordinul solicită celor două agenții antitrust din Statele Unite, Departamentul de Justiție și Comisia Federală pentru Comerț, să actualizeze orientările cu privire la modul în care examinează fuziunile corporative.

Acestea includ așa-numitele fuziuni verticale, care implică jucători care nu sunt concurenți direcți și care de obicei nu prea atrag atenția autorităților de reglementare – cum ar fi achiziția de către CVS Pharmacy a asigurătorului de sănătate Aetna.

Administrația Obama a emis un ordin similar în 2016, care a împins agențiile din ramurile executive să promoveze concurența și accesul consumatorilor la informații, însă puține agenții au făcut pași concreți, întrucât ordinul a venit spre finalul celui de-al doilea mandat al lui Obama.

Ordinul lui Biden depășește acest pas, incluzând sugestii specifice pentru acțiuni pe care ar trebui să le întreprindă o serie de agenții, cum ar fi modul în care autoritățile de reglementare federale ar trebui să examineze tranzacțiile bancare. Alte sugestii vizează Departamentul Agriculturii și Comisia Federală pentru Comunicații.

Eforturile de a ataca monopolurile și de a stimula concurența sunt deja în ascensiune sub conducerea lui Biden. Deocamdată, Casa Albă susține că președintele nu a luat decizia cu privire la semnarea unui astfel de ordin.

Președintele a precizat în timpul campaniei sale că este angajat să sporească concurența în economia americană, inclusiv prin interzicerea acordurilor care generează practicile abuzive, dar nu există o decizie finală cu privire la orice acțiune în acest moment”, a detaliat purtătorul de cuvânt Emilie Simons.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.