Albania a obosit să aștepte „mireasa” UE

Primul ministru al Albaniei, Edi Rama (foto), a criticat modul în care Uniunea Europeană gestionează procesul de integrare a țării sale și a Macedoniei de Nord vecine, afirmând că cele două țări sunt „ținute ostatice de naționalismele unor state membre”.

Vorbind la Symi Simpozium, din Atena, liderul albanez s-a concentrat asupra perspectivei Albaniei, în timp ce așteaptă ca blocul să accepte deschiderea discuțiilor de aderare pentru noii aspiranți.

Două încercări recente au eșuat recent, iar Rama a exprimat oboseala Albaniei.

„Ne-am pregătit pentru prima nuntă mare cu toate decorațiunile. Comisia Europeană a spus că suntem pregătiți pentru procesul de integrare …Prima nuntă, mireasa nu a venit; a doua nuntă, mireasa nu a venit. Nu pregătim nicio a treia nuntă. Suntem ostatici ai naționalismelor UE. Calea integrării Balcanilor de Vest depinde tot mai mult de naționalismele UE.Atitudinea bulgară este rezultatul a ceea ce Bulgaria a învățat în cadrul UE de la cei mari – că poate folosi politica locală pentru a-i bloca pe alții”, a spus Rama, referindu-se la faptul că prima Conferință interguvernamentală cu Albania și Macedonia de Nord nu a putut avea loc anul acesta, după ce negocierile au fost blocate de Bulgaria.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea discuțiilor de aderare cu Albania în octombrie anul trecut, afirmând că majoritatea condițiilor stabilite de Consiliul European au fost îndeplinite. Doar că Albania trebuie să intre în blocul comunitar odată cu Macedonia de Nord.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.