Algoritmii decid care pacienți americani cu dizabilități primesc bani pentru sprijin

Mii de persoane cu dizabilități și vârstnici din peste o duzină de state americane au fost nevoiți să lupte împotriva deciziilor luate de un algoritm pentru a obține serviciile de sprijin de care au nevoie și pentru a rămâne în casele lor, în loc să fie instituționalizate.

Asta pentru că un program de calculator a ajuns să decidă cine are dreptul la îngrijire la domiciliu și în multe cazuri a tăiat la jumătate sumele allocate acestui serviciu vital pentru mulți.

Reducerile au afectat vârstnicii cu venituri mici și persoanele cu dizabilități din Pennsylvania, Iowa, New York, Maryland, New Jersey, Arkansas și alte state, după ce algoritmii au devenit arbitrii modului în care au fost alocate îngrijirile medicale la domiciliu, înlocuind hotărârile care erau luate de asistenți medicali și asistenți sociali.

În Washington, am avut pacienți care au murit, deoarece plățile pentru serviciile destinate lor au fost tăiate și nu au primit îngrijirea de care aveau nevoie”, detaliază Tina Smith Nelson, avocat al organizației Legal Counsel for the Elderly.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.